Centraal in het boek Ons soort mensen van Juli Zeh staat het (fictieve) voormalige DDR-dorpje Unterleuten en haar bevolking. Het is anno 2010 en de DDR en de Wende zijn al lang voorbij, maar niet helemaal in de hoofden van sommige bewoners. De tegenstellingen tussen ondernemer Gombrowski en Kron (die erg overtuigd communist was) worden opnieuw op de spits gedreven wanneer een bedrijf i.s.m. met de burgemeester een project voor tien windmolens op de gronden nabij het dorp komt voorstellen. Op wiens gronden komen die? Wie gaat ervan profiteren? Wie zal er nadeel van ondervinden of is er carrément tegen? Allerlei intriges krijgen vorm waarbij zowel autochtone Unterleutenbewoners als enkele nieuwkomers een rol gaan spelen. Op de achtergrond is er ook het mysterie rond een oude moord in het bos… en Kron die toen kreupel geslagen werd. Een zaak die nooit opgelost werd. Want de bewoners van Unterleuten halen er nooit de autoriteiten bij en ‘lossen hun zaakjes zelf op’.

‘Ons soort mensen’ is geenszins een gewoon misdaadverhaal. Het is veeleer een sociologisch en psychologisch portret van een dorpsgemeenschap en enkele individuen die elk hun eigen belangen verdedigen. Dit alles tegen de achtergrond van de grote politiek: de Wende, kapitalisme versus DDR, de Europese landbouwpolitiek en de Duitse politieke keuze voor duurzame energie. Heel subtiel geschreven, met een boeiende plot vol wendingen. Een meesterwerk van Juli Zeh, waarvan ik eerder al ‘Nulpunt’ las.

Fons Mariën, 21/11/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.