Het is toch ongelooflijk! Een dag na Alex Stieda wordt ook de Britse baanrenner Russell Williams zestig jaar. Op het vlak van uitslagen valt er over hem eigenlijk nog veel minder te vertellen dan over Stieda, maar anderzijds heb ik deze keer een band met de man, niet via een truitje, maar wel “in levende lijve”…
En het strafste is nog dat ik pas zeer onlangs heb vernomen dat Williams, die het in zijn begindagen ook op de weg heeft geprobeerd (o.a. in de Verenigde Staten), in 1981 zowaar nog een wedstrijd heeft gewonnen op de Vierstraat in Temse, wat op bovenstaande foto werd vereeuwigd door Erik Westerlinck.
Onderstaande foto’s zijn dan weer door mezelf genomen bij de start van de Omloop Het Volk op de Gentse Blaarmeersen in 1980 en door mijn zoon Roddy, die zijn broer John fotografeerde toen die door Russell eens flink werd geknuffeld in het Gentse Kuipke. Daar had ik hem een paar jaar al eerder gefotografeerd, maar blijkbaar reed hij een beetje snel voor de lens…
Tenslotte heb ik in een Brits wielertijdschrift eens een advertentie gevonden voor de verkoop van wielertruien, waarbij Russell model stond voor bijna ieder merk uit die tijd. Ik voeg hier een paar voorbeelden aan toe, maar indien iemand een specifiek verzoek heeft (Russell Williams in de trui van team X) dan zal ik met genoegen eens nakijken of ik daarop kan ingaan…
Ronny De Schepper









Met interesse je stuk over RW gelezen. RW heeft ook een band gehad met Gent: hij woonde een tijdje aan de Krijgsgasthuisstraat en ook aan de Sint-Kwintensberg, boven een fotokopiewinkel, de uitbater verkocht ook snoepgoed, het is nu een jazzbar, Bluesette geloof ik, maar hij lag aan de linkerkant van de weg, op de stijgende weg naar het Sint-Pietersplein.
Klein anekdootje uit die tijd: op een avond zijn we een pintje gaan drinken in de omgeving en vlak tegenover onze woning stond er een bar, de naam ben ik ook vergeten, maar op de deur stond geschreven in het Frans “Pas d’étrangers ” of zoiets in die zin (het was een vaste uitdrukking die in vele Gentse cafés toendertijd te lezen stond).
Hoe dan ook, we zijn het café binnengestapt, Kevin Rosemergy, Ricky Flood, Russell Williams en ik. Ik ben de pintjes gaan bestellen daar ik de enige was die vlot Nederlands kon. De uitbater zei me toen dat Russell helemaal niet welkom was in het café maar als-ie het café onmiddellijk verliet zouden we onze pintjes krijgen. Vol ongeloof vertelde ik de anderen wat er gaande was en we hebben het café direct verlaten.
Natuurlijk ga ik niet beweren dat dit soort gedrag typisch was of veel gebeurde in de jaren tachtig in Gent.
LikeGeliked door 1 persoon
Die bordjes zijn me helaas maar al te bekend, Steponas, alleen ben ik verbaasd dat ze blijkbaar in de jaren tachtig nog voorkwamen.
LikeLike