De Britse cellist Julian Lloyd Webber viert vandaag zijn zeventigste verjaardag.

Ik zie op Wikipedia dat hij als cellist ondertussen met pensioen is gegaan, maar hij is nog altijd directeur van het conservatorium in Birmingham.
Hij is de tweede zoon van de componist William Lloyd Webber. Musical-componist Andrew Lloyd Webber is zijn oudere broer.
Julian studeerde aan het Royal College of Music in Londen en voltooide zijn studie bij Pierre Fournier in Genève in 1973. Webber volgde ook les bij Jacqueline du Pré, toen deze al getroffen was door MS. Hij is overigens één van de grote tegenstanders van het ontluisterende boek en de film “Hilary and Jackie”.
Lloyd Webber heeft samengewerkt met een groot aantal dirigenten, onder wie Lorin Maazel, Georg Solti, Dirk Brossé en Esa-Pekka Salonen, maar ook met jazzmuzikanten als Stéphane Grappelli en Cleo Laine en popmuzikanten als Elton John.
Hij heeft uiteraard ook tal van plaatopnamen gemaakt. Zijn versie van het celloconcert van Edward Elgar, gedirigeerd door Yehudi Menuhin, werd door het BBC Music Magazine uitverkoren tot de beste ooit. (Al zal Jacqueline du Pré zich dan wel omdraaien in haar graf.)
Andere opnamen zijn het celloconcert van Antonín Dvořák met Václav Neumann en het Tsjechisch Filharmonisch Orkest, wat ik verkies in de versie van Pieter Wispelwey, en het celloconcert van William Walton, met Neville Marriner (1924-2016) en de Academy of St.Martin in the Fields, dat door het tijdschrift Gramophone geroemd als ‘op eenzame hoogte’.
Lloyd Webber heeft meer dan vijftig creaties op zijn naam staan. Daarbij horen het dubbelconcert voor cello en saxofoon van Michael Nyman op de BBC-televisie, het Concert voor cello en orkest van Gavin Bryars in Suntory Hall in Tokio en het celloconcert van Philip Glass op het Internationale Festival van Beijing.
Maar het meest is hij bekend voor verschillende verzamel-cd’s met korte stukken, vaak cello-adaptaties van bekende klassieke werken. Ik weet dat de meeste liefhebbers van “ernstige” muziek hiervan gruwen, maar ik heb er zo een paar in mijn bezit en ik moet toegeven dat het aangenamer luisteren is naar deze opnames in plaats van vele van hogergenoemde creaties.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.