Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat mijn tante Jeanne, de oudste van de drie zusters van mijn moeder (ze was ook twee jaar ouder dan mijn moeder zelf), werd geboren.

Sinds het overlijden van mijn ouders heb ik natuurlijk tal van foto’s van haar (en uiteraard ook van haar man, Arthur Engels, en van de andere tantes), maar ik heb deze oude foto gekozen omdat tante Jeanne erop staat te stralen met haar eerste kind, haar zoon Raoul. Aangezien ze niet mee op de foto staat, neem ik aan dat haar dochter Jenny nog niet was geboren. Dat tragische verhaal heb ik destijds verteld n.a.v. de dood van Udo Jürgens. En als we het dan toch over muziek hebben: Gilbert Bécaud heeft een mooi lied geschreven over tante Jeannes (in het meervoud).
Tante Jeanne was een volkse vrouw en een tafelspringster, in de letterlijke zin van het woord. Als ze wat gedronken had, heb ik haar immers nog op een cafétafel een volks repertoire ten beste weten geven. Ze was ook in de figuurlijke zin van het woord een beetje een tafelspringster, in die betekenis dat ook “De Internationale” er nogal vlotjes uitkwam. Tante Jeanne is ook diegene die eens midden een huiselijke ruzie bij ons verscheen, waarvan de aanleiding was dat ik gezegd had dat ik voor de communisten ging stemmen. Zij beslechtte de ruzie met te zeggen: “Hoe roder, hoe liever!”
Ik denk dat het ook onder haar invloed is dat mijn moeder in het – officieel neutrale, maar officieus toch nogal katholieke – bejaardentehuis waarin ze allebei zaten, later die taak van haar heeft overgenomen en vooral op feestelijke bijeenkomsten af en toe de Internationale inzette, zonder dat daar eigenlijk aanleiding toe was. Mijn moeder was op het einde dan ook een beetje soft in the head. Tante Jeanne trouwens ook (*). De laatste keer dat ik haar ging bezoeken, samen met mijn moeder die toen nog beter was, dacht ze dat mijn moeder zich een jonge(re) vent had aangeschaft! Ja, we kunnen er nu wel eens om lachen, maar eigenlijk was het om te wenen natuurlijk…

Ronny De Schepper

(*) En mijn vader ook al. Het zit m.a.w. duidelijk in de familie. Ik weet dus wat mij te wachten staat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.