De Argentijnse pianist Osvaldo Salas verblijft reeds sedert 1968 in ons land, zodat we hem toch wel in de rubriek “Vlaams klassiek” (*) mogen onderbrengen. Op de CD “The Latin-American Masters” brengt hij werk van hedendaagse Zuid-Amerikaanse componisten, die hier te lande meestal nog dienen ontdekt te worden.

Dat geldt dan niet voor Heitor Villa-Lobos, maar wel voor Francisco Mignone (1897-1986), Alberto Ginastera (1916-1983) en Julian Aguirre (1868-1924). Voor de ene zal dat al wat makkelijker verlopen dan voor de andere. Mignone is een Braziliaan, die net als Villa-Lobos zijn inspiratie zoekt in de kleurrijke volksmuziek van dat land. Vergis u echter niet, die wordt dan wel zo bewerkt dat men ze nog nauwelijks als zodanig herkent. De twee anderen zijn Argentijnen. Ook Ginastera vertrok ooit van de volksmuziek, maar mondde uiteindelijk uit in dodecafonie. Zijn sonate nr.1, die hier werd opgenomen, situeert zich ongeveer halverwege dit proces (1952). Aguirre ging net omgekeerd te werk. Hij studeerde in Madrid en onderging op die manier op de eerste plaats Europese invloeden, vooral dan van de Franse romantici. Pas bij de terugkeer in zijn geboorteland ontdekt hij daar – geheel in de geest van de romantiek – de volksmuziek. Zijn “Tristes” vertolken dan ook eerder de blues van de Zuid-Amerikaanse indiaan. De fiere Inca die zijn glorierijke cultuur zag teloor gaan. Salas vertolkt deze muziek met een sterk inlevingsvermogen.

Referenties
Osvaldo Salas – The Latin-American Masters – Arcobaleno AAOC 93982
Ronny De Schepper, De blues van Latijns-Amerika, Het Laatste Nieuws 13 april 1996

(*) Rubriek in Het Laatste Nieuws waarvoor deze recensie bestemd was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.