Het is vandaag 415 jaar geleden dat James I als vlag van Groot-Brittannië, bestaande uit de verenigd koninkrijken van Engeland en Schotland met het prinsdom Wales, de Union Flag invoerde.

Die oorspronkelijke Union Flag ontstond toen koning James VI van Schotland ook James I van Engeland werd op 12 april 1606. Het rode Sint-Joriskruis van op de vlag van Engeland werd op de vlag van Schotland geplakt. De vlag van Wales werd niet opgenomen in de Union Flag, aangezien Wales al veel vroeger geannexeerd was door Engeland, namelijk ten tijde van Edward I van Engeland (1535).
Het huidige ontwerp van de vlag dateert echter pas van 1801, toen de kronen van Groot-Brittannië en Ierland verenigd werden, en het Verenigd Koninkrijk ontstond. Het rode Sint-Patrickkruis, afkomstig van het schild van de familie Fitzgerald, die door Hendrik II van Engeland naar Ierland gestuurd werd om de Engelse heerschappij over het eiland te verzekeren, werd toen bovenop de al bestaande Union Flag geplakt, bestaande uit een samenvoeging van de Engelse en Schotse vlag (zie illustratie).
Deze vlag wordt bij ons de Union Jack genoemd, maar volgens Wikipedia is dit niet correct, omdat dit jack geus zou betekenen en een geus is in dit geval dan een vlag die in de mast van een schip gehesen wordt bij wijze van groet.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.