Het is al tien jaar geleden dat Esther Lambrechts, beter bekend als de Antwerpse zangeres La Esterella, is overleden. Maar wat u ongetwijfeld meer zal interesseren, is het antwoord op de vraag waarom ik daar een fotootje van mijn eenjarige zelf op de arm van mijn grootvader Gustaaf aan toe voeg. Wel, dat zal ik u uitleggen…

La Esterella is namelijk de eerste B.V. die ik in mijn prille leven heb gezien. Ik was ongeveer een jaar oud toen ze in Temse in de platenzaak Feremans in de Akkerstraat handtekeningen kwam uitdelen. Niet mijn peter Gustaaf maar mijn moeder stond met mij op de arm buiten aan het raam naar het gebeuren te kijken en moedigde mij aan om te wuiven naar de toen nog mooie jongedame (één of tweeëndertig jaar oud) die daar in de winkel stond. Toen Esther mij opmerkte, wuifde ze – zoals àlle jonge vrouwen zouden doen – vriendelijk terug. Dit zette mijn moeder aan om mij nog méér aan te moedigen. Waarop Esther zich verplicht voelde om nogmaals terug te wuiven, enzovoort.
Als ze mij vele jaren later dit tafereel (herhaaldelijk) vertelde, voegde ze er telkens aan toe dat dit gedoe uiteindelijk véél te lang heeft geduurd en dat ze daar achteraf beschaamd over was. Maar ja, op het moment zelf was de jonge moeder (mijn moeder was nog vier jaar jonger dan Esther) veel te fier om dit historische ogenblik niet te rekken…
En als ik het dan toch over die foto heb, wil ik ook nog iets vertellen over de man die mij fier in de lucht steekt, mijn peter Gustaaf. Wij hadden namelijk als ik mij goed herinner drie 78-toerenplaten van La Esterella in huis. Eén daarvan was het fameuze “Oh Lieve-Vrouwetoren”, dat weet ik nog heel goed (*). Maar ik herinner me ook nog een plaat (ik denk dat het een B-kant was), waarop Esther samen zingt met een man (ik weet echt niet meer wie) en met kleine Janneman. Samen beelden ze in dat liedje een gelukkig gezinnetje uit. En dàt is het soort plaat dat mijn peter Gustaaf misschien wel had gekocht. Want op die manier ben ik ook in het bezit gekomen van “Eddie de Eskimo” van kleine Janneman, wat zowat mijn eerste lievelingsplaat moet zijn geweest. Mijn peter had die plaat immers niet gekocht omwille van dat eskimo-verhaal, maar wel wegens de andere kant en die heette “Mijn bonpapa” (een bonpapa, voor wie dat begrip niet meer kent, is hetzelfde als een grootvader).

“Ik ga zo graag naar mijn Bonpapa, Bonpapa
Ik hou zoveel van mijn Bonpapa, Bonpapa

Bonpapa doet alsof hij niet ziet
Wat mijn papa mij altijd verbiedt

Hij vertelt sprookjes mijn Bonpapa, Bonpapa
‘k Reis op de knie van mijn Bonpapa, Bonpapa
Wij zijn de beste vrienden, ja ik en mijn Bonpapa,
Bonpapa, Bonpapa, Bonpapa, Bonpapa, mijn Bonpapa

Ik heb een pa en een mama
maar daarbij heb ik nog een Bonpapa
Hij is mijn beste kameraad
Hij weet steeds op alles weer raad

Ik ga zo graag naar mijn Bonpapa, Bonpapa
Ik hou zoveel van mijn Bonpapa, Bonpapa” enz.

Ja, die man moet mij graag gezien hebben. Helaas is hij nog voor ik drie jaar werd, gestorven op de Boelwerf en heb ik eigenlijk geen enkele herinnering meer aan hem, tenzij dan deze foto en die plaat en een heel vage herinnering dat ik aan zijn hand door de Schoolstraat loop. Nu ikzelf “bonpapa” ben, zou ik graag zo’n bonpapa zijn…

Ronny De Schepper

(*) Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat we ook “De lichtjes van de Schelde” hadden in een versie van La Esterella. Zou dit kunnen?

97 la esterella

3 gedachtes over “La Esterella (1919-2011)

 1. Ronny,

  Nu moet ik je tegenspreken. Feremans (bediende op de Boelwerf) had volgens mij een platenzaak in de Stationstraat in die tijd (1952), en is later verhuisd naar de Akkerstraat, een verhuis gepaard aan de opening van een gemoderniseerde foto/platen/muziekinstrumenten-zaak die dateert van na 1957. Ik ga eens polsen bij LDR, maar ben bijna zeker van mijn zaak.

  Geliked door 1 persoon

  1. Je hebt uiteraard gelijk, Raymond, want uit het verhaal van mijn moeder kan ik mij ook niet herinneren dat het zich in de Akkerstraat afspeelde (ik dacht in de Schoolstraat), maar ikzelf heb Feremans altijd in de Akkerstraat geweten en daarom had ik dit “rechtgezet”. Verkeerdelijk blijkbaar, maar de Schoolstraat zou even verkeerd geweest zijn, dus…

   Like

 2. Beste Ronny, Esther,een zeer goede vriendin van mij, heeft nooit De Lichtjes van de Schelde op plaat of op haar repertoire gezet. Dat liedje is van Bobbejaan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.