Veertig jaar geleden explodeerde de Londense wijk Brixton in het bestuurlijke gebied Lambeth (denk aan “The Lambeth Walk”). “28 gebouwen gingen in vlammen op, 299 agentjes raakten gewond en 56 politiewagens konden na afloop naar de sloper,” zo schrijft ene  op zijn website, die terecht de naam http://www.krapuul.nl draagt (vetjes van mij).

Van der Galiën schrijft verder nog: “Het Scarman Rapport concludeerde dat de rellen voor een belangrijk deel te wijten waren aan de politie, die op grote schaal misbruik maakte van haar bevoegdheden. Het McPherson Rapport uit 1999 kwam tot de conclusie dat er met de aanbevelingen van Scarman in het geheel niets gedaan was. McPherson concludeerde ook dat de Londense politie een institutioneel racistische organisatie was.” (vetjes deze keer van van der Galiën).

Het zijn wellicht dergelijke redeneringen die mij reeds enkele jaren eerder afkerig hadden gemaakt van de punkbeweging, want het is in dàt kader dat van der Galiën de Brixton-rellen behandelt. “Bassist Paul Simonon van The Clash groeide op in Brixton (*), een Londense wijk waar veel immigranten uit het Caraïbische gebied woonden. De wijk kende een hoge werkloosheid en zwarte mannen werden routineus staande gehouden, opgepakt wegens futiliteiten en mishandeld door een vrijwel geheel witte politiemacht. (…) Simonon schreef (erover) The Guns of Brixton in 1979, twee jaar vóór de rellen.  Het verscheen oorspronkelijk op de lp London Calling, één van de beste albums uit de rockgeschiedenis,” aldus tot slot krapuul.nl. Voor mezelf betekenden de rellen in Brixton het einde van mijn anglofilie. Dat herinner ik me nog zeer goed.

Ronny De Schepper

(*) Ook David Bowie en Danny Kirwan (van Fleetwood Mac) zijn afkomstig uit Brixton.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.