GENT — Voor een blad dat uitpakt met een maandelijkse uitkrant is 11 april als verschijningsdatum wel erg laat. Maar de redactie had er blijkbaar rekening mee gehouden, want de agenda van Tempo nr.1 (eerste nummer was nulnummer) loopt maar vanaf 9 april en tot 5 mei. „Ik weet het”, zucht Eric Goeman, „maar onze drukker stoofde ons een peer. Op 11 maart verhoogde hij plotseling zijn prijs met 150.000 fr. Op 12 maart beslisten we een ander drukker te zoeken. Dat had allerlei organisatorische gevolgen.”

Dinsdag besliste het college wel de verkoop van Tempo in de info-crypte onder het stadhuis toe te laten. Nummer twee heeft Wendy Van Wanten op de cover. Moet Tempo dan al vanaf het tweede nummer de commerciële toer op?
„Nee”, zegt Goeman, „want kijk maar naar de inhoud, die is helemaal niet zo commercieel. Maar ik moet een verkoopsargument hebben. Dit nummer leggen we in 25 krantenwinkels meer. Dat ligt er tussen alle andere bladen. Met theaterauteur Arne Sierens op de cover verkoop je geen blad, hoe graag ik dat ook zou willen. Ik moet op het gladde ijs tussen het artistieke en het commerciële dansen. Zo simpel is dat.” Blij is Goeman wel met de beslissing die het college van burgemeester en schepenen dinsdag nam. De verkoop van Tempo is toegestaan in de info-crypte onder het stadhuis.
„Van Uit in Gent gingen daar duizend nummers, zij het gratis, weg. Voor Tempo kan dat ook iets betekenen.”
Met drukkerij Van Eetvelde, die het eerste nummer drukte was er geen contract, enkel een mondelinge overeenkomst voor drie nummers. „Na drie jaar mooi samenwerken met drukkerij Geers-Meskens hadden we met pijn in het hart afscheid genomen. Op 20 maart moesten we met het schaamrood op de wangen vragen ons terug te nemen.”
Van het nulnummer zijn er volgens Eric Goeman 5.000 exemplaren verkocht. De rest is gratis gemaild aan allerlei mensen die voor Tempo iets kunnen betekenen.
Het eerste nummer heeft duidelijk minder reclame. Goeman: „Die terugval was te verwachten. We doen alles om het bedrijfsleven te winnen voor onze zaak. Zonder die steun kunnen we het niet halen.”
Een verkoop van zeven tot achtduizend exemplaren moet gehaald worden om de overlevingskansen te verzekeren. Het is geen geheim, financieel staat Tempo er niet schitterend voor, alweer bij gebrek aan beginkapitaal. Maar Goeman zegt nu al dat er zeker tot na de Gentse feesten wordt doorgegaan.
In Tempo één, naast tal van informatieve stukjes over allerlei cultureels, een leuk stukje over de condoomautomaatperikelen van schepen Lepeau, een interview (ja u leest goed) met Wendy Van Wanten en gesprekken met o.m. Paula D’Hondt, Willy Courteaux, Michiel Hendryckx (de reizende fotograaf van deze krant ), operazanger Jan Danckaert, Luke Walter Junior, Chris Dewulf.
Oh ja, Frank Colman, een kompaan van Goeman van de vroege uren, heeft de redactie en de raad van bestuur van Tempo verlaten. Hij diende zijn ontslag in.
Het volgende nummer zou 8 mei op de verkoopspunten moeten liggen. “Al zit de drukkerij met de brug die ze maken van 1 tot 6 mei”, zucht Eric Goeman.

Referentie
Karel Van Keymeulen, Tempo nr.één nu pas op de markt, De Gentenaar 12 april 1991

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.