De West-Vlaamse wielrenner Yves Lampaert [foto van Erik Westerlinck] viert vandaag zijn dertigste verjaardag.

Belangrijkste overwinningen
2012
Belgisch kampioen tijdrijden, beloften
2013
Grote Prijs van de stad Geel
2014
Strijdlustklassement Ronde van België
Arnhem-Veenendaal Classic
2015
1e etappe Driedaagse van West-Vlaanderen
Eind-, punten- en jongerenklassement en beste West-Vlaming Driedaagse van West-Vlaanderen
Jongerenklassement Ster ZLM Toer 2015
2016
WK ploegentijdrit in Doha
2017
Dwars door Vlaanderen
Gullegem Koerse
Belgisch kampioen tijdrijden, elite
2e etappe Ronde van Spanje
2018
Dwars door Vlaanderen
Belgisch kampioen op de weg bij de elite (Wikipedia)
De renner uit Izegem (10 april 1991) is daarna met zijn ploeg Quick-Step Floors voor een tweede keer wereldkampioen ploegentijdrit geworden. Zijn eerste wereldtitel heeft hij altijd al zijn voornaamste overwinning genoemd, dus dit tweede eremetaal zal hem ook wel erg dierbaar zijn.

2019

Tien dagen nadat het Van Aert lukte in de Dauphiné, heeft Yves dan de hele wielerwereld verbaasd in de Ronde van Zwitserland. In een tijdrit over 19,2 kilometer was hij vijf seconden sneller dan zijn Quick-Step ploegmaat Asgreen en liefst 19 seconden sneller dan wereldkampioen Rohan Dennis. “Nooit gedacht dat ik dit kon”, glunderde hij. Voor Lampaert was het zijn eerste World Tour-zege van het seizoen, al won hij met Gullegem Koerse, Kortrijk Koerse en Izegem Koers dit jaar al enkele kleinere wedstrijden.

Later op het jaar heeft hij de Ronde van Slovakije gewonnen. Met slechts drie seconden verschil tussen Yves Lampaert en Stefan Küng voor de start van de slotrit en amper acht tellen ook met Arnaud Démare was de eindzege nog lang niet binnen voor de West-Vlaming. Een massasprint werd verwacht, de bonificatieseconden aan de meet konden dus nog hun rol spelen (10, 6, 4). Deceuninck-Quick.Step rolde de rode loper uit voor Elia Viviani en die rondde het werk perfect af. Démare pakte weliswaar nog zes bonficatieseconden met z’n tweede plaats, maar hij kwam twee seconden tekort voor de eindwinst. Ook Küng, vierde in de daguitslag, greep er naast want hij viel buiten de boni.

Daarna heeft Yves Lampaert zijn seizoen in schoonheid afgesloten. De renner van Deceuninck-Quick Step toonde zich de sterkste beer in de zeewind naar De Panne. Hij sloop in de finale weg uit een kopgroep met overlevers. Het podium kleurde volledig Belgisch met ploegmaat Tim Declercq op twee en Tim Merlier op drie. Diens kopman Mathieu van der Poel viel in de finale letterlijk weg door een windstoot. Kortom een razend spannende wedstrijd, ware het niet dat Jeroen Van Bellingen tijdens de Giro op Eurosport de uitslag reeds had verraden. En let op, Eurosport zelf zond de wedstrijd ook uit na de Giro en de Vuelta, hé! (Sporza)

Yves Lampaert groet de menigte bij de start van de E3-prijs van Harelbeke 2023 (foto Jean-Pierre Verstraete)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.