Fons Mariën las Critical Race Theory, An Introduction van Richard DelgadoJean Stefancic.

Dit boek is een introductie in de Critical Race Theory (CRT). Deze theorie ontstond in Amerikaanse academische en activistische kringen in de jaren ’80 van de vorige eeuw, in de slipstream van de Critical Legal Studies die eerder ontstaan was. Aan de basis lag een protest van zwarte studenten aan Harvard nadat de zwarte rechtenprofessor Derick Bell verhuisd was naar een andere universiteit. De studenten eisten dat een zwarte professor hem zou opvolgen en waren niet tevreden met een blanke burgerrechtenadvocaat die nochtans gelieerd was aan de NAACP. In 1987 werd dan de Critical Race Theory boven de doopvont gehouden. Pioniers van de beweging waren zwarte studenten als Kimberlé Crenshaw, Matsuda, Gotanda, Lawrece, en anderen. Ook Richard Delgado, co-auteur van dit boek, was van in het begin gelieerd aan de CRT-beweging.

CRT is een beweging die afstand neemt van de klassieke, liberale burgerrechtenbeweging die in de jaren ’60 ontstond in de VS. CRT wil de relatie tussen ras, recht en macht opnieuw bekijken en op een andere manier bestuderen. Oorspronkelijk richtte de beweging zich op het recht, maar gaandeweg kwamen ook educatie, politieke wetenschappen, vrouwenstudies, etnische studies, sociologie onder de invloed van CRT.
Een aantal sleutelbegrippen zijn het idee van ‘wit privilege’, de gedachte dat blanken hoe dan ook altijd bevoorrecht worden. Kenmerkend is ook het ‘intersectioneel’ denken: een zwarte vrouw wordt dubbel gediscrimineerd, omdat ze vrouw is, en omdat ze zwarte is, zij leeft als het ware op het kruispunt van twee discriminaties. Belangrijk is ook de kritiek op de zogenaamde ‘kleurenblindheid’ van de klassiek liberale (in de brede filosofische betekenis, niet de eng partijpolitieke) benadering. Kleurenblind is de benadering dat huidskleur er niet toe doet, geen ‘issue’ meer is. Daar tegenover plaatst CRT een hernieuwde kleurenbewustzijn, ook blanken moeten zich bewust zijn van hun huidskleur (en hun privileges). Binnen de beweging gaan academisch onderzoek en activisme hand in hand.

Richard Delgado en Jean Stefancic brengen in dit boek een heel leesbaar overzicht van wat CRT is, zonder daarbij erg kritisch tegenover de beweging te staan.

Fons Mariën

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.