“Zij die gemoedsrust en geluk verlangen moeten geloven en het geloof omarmen, terwijl zij die de waarheid willen zoeken van gemoedsrust moeten afzien en hun leven moeten wijden aan onderzoek.” (Irvin D.Yalom, Nietzsches tranen)

Nietzsches tranen is het tweede boek van auteur Irvin D.Yalom dat ik las (na Het raadsel Spinoza). De auteur is Amerikaan, psychiater en blijkbaar erg geïnteresseerd in filosofie (zo heeft hij ook een boek met Schopenhauer als hoofdfiguur).

In dit boek onderzoekt hij de raakpunten tussen filosofie en psychologie (of psychotherapie). Het speelt zich af in Wenen in 1882 en gaat over de befaamde dokter Breuer die de Duitse filosoof Nietzsche (die toen nog niet bekend was en die vooral lijdt aan ernstige migraine-aanvallen) behandelt. Beide personages hebben echt bestaan, alsook Lou Salomé die een rol speelt in het verhaal. Het verhaal zelf van de ontmoeting tussen beiden is evenwel fictie (en dus ook alle gesprekken), maar zou mogelijk geweest zijn gezien Nietzsches ziektebeeld en zijn zoektocht naar hulp bij talrijke dokters. Breuer laat Nietzsche in een kliniek opnemen in december 1882 en daar hebben ze talrijke therapeutische gesprekken. Alleen: de rollen worden omgekeerd; het is Breuer die met zijn wanhoop (hij voelt zich gevangen in zijn leven, zijn werk en huwelijk en hij heeft een obsessie voor een jonge patiënte, Bertha – nu zouden we spreken van een midlife-crisis) in therapie gaat bij Nietzsche. De gesprekken zijn therapeutisch en filosofisch van aard en zo laat de auteur ons meer weten over Nietzsches denken en over de wortels van de psychotherapeutische praktijk. Trouwens komt ook de jonge Sigmund Freud in het boek voor als vriend en leerling van Breuer, wat eveneens authentiek is.

Het boek is goed en geloofwaardig geconstrueerd en is erg leerzaam voor wie zich in filosofie interesseert zonder de moeilijke boeken van Nietzsche te moeten lezen. Eén schoonheidsfoutje is het gebruik van het woord robot enkele keren in hun gesprek, dat plaatsvindt in 1882 terwijl dit woord pas in 1933 voor het eerst gebruikt werd (door Karel Capek).

Fons Mariën, 27/06/2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.