Het is vandaag veertig jaar geleden dat de Amerikaanse filmregisseur Norman Taurog is overleden.

Hij begon zijn carrière in de filmindustrie als kind-acteur op 13-jarige leeftijd, in de film “Tangled Relations”. Later werd hij regisseur. Zijn regiedoorbraak was in 1931 met “Skippy”, waarvoor hij een Academy Award won.
Andere films die hij in de jaren dertig maakte waren onder meer “Sooky” met Jackie Cooper, “Rhythm on the Range” met Bing Crosby, “Broadway Melody of 1940” met Fred Astaire en vooral “Boys town” met Spencer Tracy. Ook in de jaren veertig werkte hij met grote sterren, waaronder met Judy Garland in “Presenting Lily Mars” en “Little Nelly Kelly” (1940), waarin ze voor het eerst de rol van een volwassene speelde.
In de jaren vijftig waren Dean Martin en Jerry Lewis het populairste komische duo van het witte doek en Taurog mocht zes films van het duo regisseren: “Jumping Jacks”, “The Stooge” (1953), “The Caddy” (1954), “Living It Up” (1955), “You’re Never Too Young” (1954) en “Pardners” (1956). Ook toen het duo uit elkaar ging, bleef Taurog met Jerry Lewis werken, b.v. voor “Don’t Give Up the Ship” (1959) en “Visit to a Small Planet” (1960).
Tevens regisseerde Taurog “G.I.Blues” met in de hoofdrol Elvis Presley. De manager van Presley, Colonel Tom Parker, was onder de indruk van Taurogs regiewerk, met als gevolg dat Taurog nog acht andere Elvis Presley-films mocht regisseren: “Blue Hawaii” (1961), “Girls! Girls! Girls!” (1962), “It Happened at the World’s Fair” (1963), “Tickle Me” (1965), “Spinout” (1966), “Double Trouble” (1967), “Speedway” (1968, zie bovenstaande foto waarin Taurog instructies geeft aan Elvis, Nancy Sinatra en Michael Hoey) en “Live a Little, Love a Little” (1968). Het dient gezegd dat de makers van de films wel degelijk wisten waar ze mee bezig waren en dat ze zelfs onderhuidse kritiek niet schuwden. Zo zit er in “G.I.Blues” een scène waarin Elvis als G.I.Tulsa uit Oklahoma een slaapverwekkende ballade staat te kwelen in een nightclub. Eén van de aanwezige G.I.’s is het beu en gaat naar de jukebox om daar heel nadrukkelijk in beeld gebracht (close-up) “Blue suede shoes” van Elvis Presley te duwen. Uiteraard kan “Tulsa” op die manier niet verder zingen en een maat neemt zijn verdediging op, waarop de opstandige G.I. zegt: “I prefer the original!” Hierop volgt een massale vechtpartij…
Elvis zelf had zo’n hekel aan die films dat hij in augustus 1965 het vertikte om naar Vlaanderen te komen om hier enkele scènes te draaien voor “Double Trouble” (voor de “Duitse” scènes in “G.I.Blues” acteerde hij ook al voor een blue screen, want zelfs een terugkeer naar de plaats waar hij zelf soldaat was geweest, kon er niet af). Jos Clauwers, de zanger van The Jokers, deed dan maar het vuile werk, samen met Paula Geerts, die tegenspeelster Annette Day verving. De scène met de Vlaamse telefooncel werd dan ook in Hollywood gedraaid, ook al merk je daarnaast op onderstaande foto het woord “prijslijst” op: de scriptgirls in Hollywood hielden werkelijk àlles in de gaten!
Een jaar na de opnames van “Live a Little, Love a Little” werd hij blind, wat een einde van zijn carrière betekende. Hij stierf in 1981. (Wikipedia)

00-elvis-in-double-trouble

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.