De Amerikaanse singer/songwriter Janis Ian wordt vandaag zeventig jaar.

Janis Ian werd geboren als Janis Eddy Fink in New York. Ze leerde al op 3-jarige leeftijd pianospelen van haar vader, een muziekleraar. Op 14-jarige leeftijd debuteerde zij met een zelfgeschreven liedje, Society’s Child, dat zowaar werd geproduceerd door Shadow Morton en haar in de Verenigde Staten van 1966 meteen nationaal bekend maakte (top 15-notering in de Billboard Hot 100). De tekst ging over een relatie tussen een blank meisje en een zwarte jongen. De discussie of zoiets wel kon brandde los en Janis stond in het middelpunt van de belangstelling.
Daarna verdween zij een tijdje van het forum tot zij in 1975 het album Between the Lines uitbracht. Het nummer At Seventeen, over de gevoelens van iemand van die leeftijd die zich eenzaam voelt, werd een van haar bekendste liedjes. Andere bekende nummers zijn “Jesse”, “Fly too high”, “On the Other Side of the Sun”, “Between the Lines” en “Stars”.
Daarna werd het opnieuw wat stil rond Ian. Zij trad nog wel op in Nederland in het begin van de jaren 80 met Conny Vandenbos, die als bewonderaarster een plaat met vertaalde liedjes van Janis Ian heeft uitgebracht. Samen zingen ze daarop het duet Don’t leave tonight. Jacky Huys vertelde me in die tijd: “Janis Ian heeft me eens gezegd dat, toen zij begon, een platenfirma rekende op een carrière van gemiddeld acht jaar. Op het moment dat ik met haar sprak was het al teruggevallen op twee jaar en ik denk dat men nu gemiddeld zelfs niet één jaar meer haalt.”
Van 1978 tot hun scheiding in 1983 was Ian getrouwd met de Portugese filmer Tino Sargo. Na een periode van stilte, waarin zij door bedrog door een boekhouder financieel aan de grond zat, kwam ze terug met Breaking silence. Daarbij kwam zij ook uit voor haar homoseksualiteit. Thans heeft zij al jarenlang een relatie en is zij in 2003 getrouwd met Patricia Snyder (links op de foto). Dat jaar bracht zij ook de dubbel-CD “Working without a net” uit, live opgenomen op diverse plaatsen over de hele wereld, dat evenwel eindigt met haar versie van “These boots were made for walking” in de Chico Women’s Club van Chico, California. Een statement.
Janis Ian woont in Nashville en treedt nog steeds op, ook in de Benelux. De laatste jaren beweegt zij zich ook op het terrein van het schrijven van sciencefictionverhalen. In juli 2008 kwam haar autobiografie uit onder de titel ‘Society’s Child’. Bij haar fans kunnen we o.a. de klassieke zanger Guy De Mey rekenen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.