Raimond Gregorius is leraar klassieke talen in Bern. Op een ochtend wordt zijn gewone leefritme verstoord als hij een vrouw ziet die van een brug wil springen. Hij redt haar. Zij is Portugese. Korte tijd later vindt hij een intrigerend boek van de Portugees Amadeu de Prado in een boekhandel. Het boek intrigeert hem zozeer dat hij halsoverkop met de trein naar Lissabon vertrekt. Daar gaat hij koortsachtig op zoek naar mensen die Prado (die zelf overleden is) gekend hebben. Via vele ontmoetingen slaagt hij erin een beter beeld op Prado, en op zijn verleden in o.m. het verzet tegen Salazar te krijgen.

Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier is een erg filosofisch geïnspireerd boek met talrijke personages en verschillende verhaallijnen. Het heeft me wel wat tijd gekost om het boek uit te lezen, dat toch wat veel meanderende verhaallijnen heeft. Dat wordt heel duidelijk als ik ook de film gezien heb, die nu gebaseerd is op dit boek. In het filmscenario zijn enkele nevenpersonages en -verhaallijnen geschrapt om meer de nadruk te leggen op één hoofdverhaal (met name het verzet tegen Salazar en het lot van een vrouw hierin). Je kunt dat een verarming van het boek noemen, maar ik vind dat de film er sterker door geworden is, zo niet zou het boek onverfilmbaar zijn. Al met al een heel interessant boek (en een film die je mag gezien hebben).

Fons Mariën, 10/11/2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.