Vijf jaar geleden is, precies op z’n 79ste verjaardag, country-zanger Merle Haggard overleden aan een longontsteking.

In de jaren vijftig kwam Haggard naar voren als de eerste inwoner van Bakersfield, Californië, die betrokken was in de Bakersfield Sound, schrijft Wikipedia. Wat enigszins haaks staat op de bewering van De Telegraaf dat “Haggard besloot de muziek in te gaan toen hij als gedetineerde in de gevangenis van San Quentin Johnny Cash hoorde zingen (dat was op 24 februari 1969, RDS). Hij was achter de tralies terechtgekomen omdat hij stomdronken probeerde in te breken in een kroeg – die nog gewoon open was en vol klanten. Daaraan was al een eindeloze reeks kruimeldiefstallen en andere kleine vergrijpen voorafgegaan. Die roerige jaren bleken een goudmijn voor een loopbaan in de muziek, die Haggard op haar beurt weer op het rechte pad hield.”
In de jaren zeventig was hij hoe dan ook verbonden aan de groeiende outlaw country movement, en ging door met het uitbrengen van succesvolle albums tot bijna vlak voor zijn dood.
Haggard wordt beschouwd als de invloedrijkste songwriter in countrymuziek sinds Hank Williams. Hij zingt weliswaar over de bekende cliché-onderwerpen (gevangenis, verraad, drinken, zwerven en werk) maar met een soort directheid die voortkomt uit persoonlijke ervaringen. Haggard was ook goed bevriend met Ronald Reagan (zie bovenstaande foto).
Haggard was vijf keer getrouwd. Bij zijn eerste vrouw had hij vier kinderen en bij zijn vijfde nog eens twee.

(met dank aan Raymond Thielens)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.