Misschien Esther is het debuut van Katja Petrowskaja (Kiev, 1970). Deze uit Oekraïne stammende schrijfster woont al lang in Berlijn en schrijft in het Duits. Het onderwerp is haar familiegeschiedenis : ze stamt af van joden uit Polen; waarbij een tak van de familie in Oekraïne terecht gekomen is. De familie is getekend door de grote drama’s van die tijd: het nazisme en het stalinisme. Petrowskaja probeert op zoek te gaan naar informatie over haar vroegere en grotendeels overleden familie. Ze doet dat aan de hand van verhalen van haar ouders, reizen in Polen, Oekraïne en Oostenrijk. Het is in het begin wat warrig: het gaat over tantes, nonkels, grootouders en overgrootouders. Een stamboom zou handig zijn. Toch spit ze een aantal boeiende verhalen over haar familieleden naar boven, die tegelijk voor een stuk een inkijk geven op de grote historische drama’s zoals WO II en de uitroeiing van de joden. Dit is een sterk persoonlijk verhaal zonder echte plot.

Fons Mariën, 07/06/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.