Volgens mijn vrouw moet ik “Adjacent lives” (1979) van Ellen Schwamm een kans geven. Via haar eigen variatie op mijn “willekeurige woordgenerator” was het boek in haar schoot gevallen. Zij begon er met evenveel tegenzin aan, als ik nu. De reden? De kleffe kaft (zie hierboven) met dan op de koop toe nog als “wervende” tekst: “He is happily married to another woman. She is happily married to another man.” Dan mag er daarnaast nog het oordeel staan van Anne Tyler van The Washington Post: “When you finish it you feel enriched and satisfied”, dan denk je wellicht: “You wish!” Maar blijkbaar is er toch iets van aan, want mijn vrouw heeft het uiteindelijk zonder tegenzin uitgelezen en vindt dus dat ik het ook een kans moet geven…

Wat vind ik over Ellen Schwamm op het internet? Zo goed als niets. Dat ze geboren is op 4 maart 1934 en nog altijd in leven zou zijn. Het enige andere boek van haar hand zou “How he saved her” zijn uit 1985. Ze was gehuwd met een andere romanschrijver, Harold Brodkey (1930-1996). In 1993 he announced in The New Yorker that he had contracted AIDS; Brodkey contracted the HIV virus from a homosexual relationship, though he reportedly did not consider himself to be gay. In tegenstelling tot zijn echtgenote krijgt hij juist veel aandacht op Wikipedia, maar als men dat dan gaat lezen, blijkt het totaal ten onrechte zijn. Zo schrijft Susie Linfield van The New York Observer: “When [Brodkey] is bad, he is very, very bad, and he is very, very bad quite often.” En Bruce Bawer van The New Criterion komt tot de conclusie: “One of the literary fiascos of all time.” O.K., het is dus aan Ellen om te bewijzen dat ze alvast beter is dan haar echtgenoot.

Ronny De Schepper

Een gedachte over ““Adjacent lives” door Ellen Schwamm

  1. Niet uitgelezen. Was een aanrader van mijn vrouw (allé, niet écht, ze vond wel dat ik het een kans moest geven). Tegen pagina vijftig zijn ze met elkaar naar bed gegaan, zei ze, als je het dan nog niet goed vindt, beter wordt het niet. Zo gezegd, zo gedaan.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.