Het zal morgen ook al tien jaar geleden zijn dat Nick Nuyens [Foto Erik Westerlinck] de Ronde van Vlaanderen heeft gewonnen vóór Sylvain Chavanel en Fabian Cancellara.

Nick Nuyens (Lier, 5 mei 1980) is een voormalig wielrenner. Nadat hij een half jaar stage had gelopen bij Domo-Farm Frites, werd hij in 2003 prof bij Quick Step. Vanaf 2007 reed hij eerst twee jaar voor Cofidis, daarna voor Rabobank. In 2011 en 2012 kwam Nuyens uit voor Saxo Bank-Sungard. De twee seizoenen erna reed hij in het tenue van Garmin Sharp. Hij besloot zijn carrière te beëindigen in 2015, nadat hij door een heupbreuk niet opnieuw op niveau geraakte.

Nuyens brak in september 2004 door toen hij in een tijdsspanne van acht dagen zowel Parijs-Brussel, de Grote Prijs van Wallonië als GP Prato wist te winnen. Eerder dat jaar had hij al de Ster Elektrotoer gewonnen. In 2005 won hij de Omloop Het Volk en een jaar later Kuurne-Brussel-Kuurne. Nuyens werd in de Ronde van Vlaanderen 2008 tweede achter Stijn Devolder. Zijn periode bij Rabobank verliep minder, hij wist er enkel de GP van Wallonië en twee andere, bescheiden wedstrijden te winnen.
Toen bekend raakte dat Matti Breschel en Fabian Cancellara op het eind van 2010 de wielerploeg van Bjarne Riis zouden verlaten, bestempelde deze laatste nieuwkomer Nuyens als kopman voor de kasseiklassiekers. In maart 2011 knoopte Nuyens weer met de overwinning aan, met een zege in Dwars door Vlaanderen. Later dat voorjaar won Nuyens zijn mooiste van zijn carrière: in een spurt met drie klopte hij dé twee smaakmakers van de dag, Sylvain Chavanel en de winnaar van de voorgaande editie, Fabian Cancellara, in de Ronde van Vlaanderen. Na deze overwinning noemde Nuyens zijn carrière geslaagd.
Op 4 maart 2012 viel Nuyens tijdens de proloog van Parijs-Nice. Hij bezeerde zich ernstig aan zijn rechterheup die, na eerder geruststellend bericht, gebroken bleek te zijn. Dientengevolge was hij niet paraat voor de voorjaarsklassiekers. Nadat in september de pijn aan de heup weer opspeelde, werd vastgesteld dat het letsel onvoldoende hersteld was. Een operatie volgde, hetgeen het einde betekende van zijn seizoen, waarin hij geen overwinning kon noteren. Na dit rampjaar tekende Nuyens een contract bij Team Garmin-Sharp, waar hij zijn landgenoten Sébastien Rosseler en Johan Vansummeren terugzag. Na twee jaar tevergeefs te hebben geprobeerd op niveau terug te komen, met telkens nieuwe fysieke tegenslag, besloot Nuyens ten slotte na het seizoen 2014 zijn actieve wielercarrière te beëindigen. Op 10 juli 2015 vertelde hij in het VRT-programma Vive le Vélo dat hij inmiddels, zowel figuurlijk als letterlijk (?), de buik vol had van het gezwoeg op de fiets. Op de vraag welke wedstrijd op zijn palmares ontbrak, antwoordde hij: “Nokere Koerse”. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.