De Gentse zanger-componist-pianist Frederik Sioen (foto Sander Spek via Wikipedia) heeft zichzelf altijd al goed kunnen verkopen. Ik lees hier in mijn eigen tekst dat hij ooit nog marketing heeft gestudeerd, wel dan heeft hij blijkbaar goed opgelet in de lessen, moet ik zeggen. Dat was toen bij het begin van zijn carrière, maar ook nu nog is hij niet uit het nieuws weg te slaan, zelfs op het moment dat de zogenaamde amusementssector helemaal op z’n gat ligt. Dan roept Sioen zichzelf maar uit tot woordvoerder van zijn collega’s, terwijl hij daarnaast op de gewestelijke zender AVS her en der opduikt in zorgcentra of hospitalen.

Het laatste optreden dat ik op die manier van hem heb gezien was voor het kuispersoneel van het UZ, als ik het goed heb. Dat zat braaf te luisteren, blij allicht dat ze even konden uitblazen en zich even niet langer hoefden af te peigeren, want voor het overige kon ik me niet voorstellen dat het nu juist op zijn repertoire was dat deze mensen zaten te wachten. In 2001 schreef ik over hem in Het Laatste Nieuws onderstaand stukje n.a.v. zijn optreden in De Grote Avond.

Rock in De Grote Avond? Wees gerust, de ballads die Frederik Sioen, zoals hij voluit heet, op 3 april brengt zijn – ondanks het feit dat hij wel eens “An Pierlé met twéé ballen” wordt genoemd – rustig genoeg om in dit praatcafé te worden gebracht.
Sioen is een 21-jarige jongeman uit Gent, een KSA-leider die marketing heeft gestudeerd. Hij brengt eigen werk in het Engels waarbij hij solo zingt en zichzelf begeleidt op piano.
Sioen is pas vier maand bezig, maar het loopt al lekker. Naast Debuutrock is hij ook geselecteerd voor het derde Oost Vlaams Rockconcours van Jeugdhuis Lodejo op 10 maart in Oostakker en Emerganza Rock (grootste Europese Rock Rally). Hij was al eerder “demo van de week” op Studio Brussel.
Op 11 april is hij in FNAC als muzikale gast van de prijsuitreiking van een video wedstrijd voor jongeren. Tenslotte is er op 14 april de finale van Debuutrock 2001 in Vooruit.

Op geen enkele van deze data was ik aanwezig. Ik had Sioen al aan het werk gehoord en gezien tijdens het nieuwjaarsconcert van het NTG. Zijn toenmalige manager was daar toen persverantwoordelijke en die had dat dan zo geregeld. Zelf was ik daar zeer ontevreden over want het brak helemaal de gezellige ambiance die normaal van dergelijke happenings (waarbij de acteurs van het NTG zich eens van een andere zijde lieten zien) uitging. Ondanks het feit dat die manager de zoon van een vriendin van mij was, heb ik hem dat ook gezegd in aanwezigheid van directeur Jean-Pierre De Decker, op de dag toen een affichefoto voor het gezelschap diende te worden genomen.

Anderzijds moet ik wel zeggen dat Sioen in 2019 (dacht ik) een huldeconcert voor het album “Graceland” van Paul Simon op poten heeft gezet en dat leek mij wél de moeite (ik heb helaas slechts enkele fragmenten gezien op televisie).

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Twintig jaar geleden: Sioen in De Grote Avond…

  1. Een deel van de tekst staat dubbel. Waar is de tijd toen hij als onbekende op het podium stond van de Hotsy Totsy. Het was toen al duidelijk, dat hij beschikte over veel talent en het was dan ook een mooie avond in de Hotsy Hotsy, dat ik zal blijven koesteren.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.