Het is vandaag honderd jaar geleden dat Albert Einstein in New York zijn relativiteitstheorie voorstelde aan een groot publiek. Daarom heb ik tussen de leestips van Nonkel Fons het boek “Zeven korte beschouwingen over natuurkunde” geselecteerd van Carlo Rovelli.

De auteur van dit boekje is een Italiaans natuurkundige en schrijver. Oorspronkelijk waren deze ‘Zeven korte beschouwingen over natuurkunde’ essays die in een Italiaanse krant verschenen. De stukken zijn dan ook populariserend, bedoeld om een groot publiek in te lichten over de vooruitgang in de fysica sinds de twintigste eeuw. De eerste beschouwing gaat immers over de relativiteitstheorie van Einstein, die ondertussen zowat een eeuw oud is. Voor het eerst heb ik een uitleg gelezen die voor een leek als mezelf enigszins begrijpelijk is. Rovelli slaagt erin complexe materies toch op een bevattelijke manier te beschrijven, zo heeft hij het verder over de kwantummechanica, de architectuur van de kosmos, elementaire deeltjes, tijd en ruimte, zwarte gaten e.d. Niet dat alles even begrijpelijk is (het blijft een complexe materie), maar nog nooit heb ik zo’n duidelijke uitleg gelezen en dat in een boekje van nog geen 100 bladzijden. Een ware prestatie en aanbevolen lectuur voor iedere geïnteresseerde leek.

Fons Mariën, 15/02/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.