Het is vandaag dertig jaar geleden dat de Amerikaanse danseres en choreografe Martha Graham is overleden. Ze wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne dans.

Graham werd geboren in Pennsylvania. Haar opleiding genoot ze in Denishawn, waar de eerste professionele dansopleiding in Amerika was. Zij stichtte in 1929 haar eigen dansgroep de ‘Martha Graham Dance Company’, die expressionistisch en experimenteel van aard was. De techniek die Graham hiervoor ontwikkelde stond haaks op het academische (klassieke) ballet. Bestond het klassiek ballet uit strikte voorschriften over hoe de dans moest worden vormgegeven, dan nam Graham het gevoel als drijfveer. Een andere grote tegenstelling werd gevormd door het schoeisel dat gebruikt werd. In het academisch ballet was het gangbaar om spitzen te dragen, waarmee de danser los kon komen van de aarde en als het ware kon zweven. Graham danste echter op blote voeten om het contact met de grond zo veel mogelijk te behouden. Tot op zeer hoge leeftijd is zij blijven dansen en choreograferen. Martha Graham overleed op 96-jarige leeftijd. Ze wordt nog vaak genoemd in de pers doordat ze een jonge, nog onbekende Madonna eind jaren zeventig/begin jaren tachtig gecoacht heeft (zie foto, met dank aan Stijn Heuvinck). Dat zou Madonna een vaste plaats in de groep van Alvin Ailey moeten bezorgen, maar ze verzeilt in Parijs en meer bepaald in het achtergrondballet van Patrick ‘Born to be alive’ Hernandez. (Wikipedia)

Knipsel
Madonna in een typische Martha Graham-houding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.