Gisteravond heb ik naar “The men who stare at goats” gekeken, een totaal uitfreakende film uit 2009 over psychologische en zelfs extrasensorische oorlogsvoering, waarvoor men als publiekslokker de slogan gebruikt dat er veel meer van waar is dan men zou willen geloven. De regisseur is me totaal onbekend (Grant Heslov), maar in de hoofdrollen zijn er niet minder dan vier grote namen terug te vinden: George Clooney, Ewan MacGregor, Jeff Bridges en Kevin Spacey (foto Maryland GovPics via Wikipedia). Deze laatste is de enige van de vier die een onsympathieke rol speelt en dat komt een beetje overeen met de realiteit want hij ligt op dit moment erg onder vuur in de #metoo-beweging. Dat overschaduwt zelfs zijn Wikipedia-pagina, wat ik voor een acteur van zijn belang toch wel een beetje onrechtvaardig vind.

Amadezen zullen de parodie van de affiche van “The men who stare at goats” wel snappen…

Kevin Spacey Fowler werd geboren in South Orange (New Jersey) op 26 juli 1959 als de jongste van drie kinderen. Hij gebruikt zijn tweede naam ‘Spacey’ als artiestennaam; dit is ook de meisjesnaam van zijn grootmoeder van vaderskant. Spacey heeft een relatief groot bereik in de rollen die hij aankan. Zodoende wordt hij zowel gecast voor een sympathiek personage (zoals in K-PAX), als voor een psychopaat (zoals in Se7en) en zowel voor een machtig persoon (zoals in Superman Returns) als voor een onzeker iemand (zoals in Pay It Forward). Hij waagt zich zelfs aan musicals, zoals bij “Beyond the sea” (2004) die hij zelf regisseerde en waarin hij overtuigend gestalte geeft aan de jong gestorven Amerikaanse zanger Bobby Darin.

Spacey verhuisde in 2004 naar Londen om daar artistiek directeur van de Old Vic te worden. Hij debuteerde daar met het stuk Cloaca van de Nederlandse schrijfster Maria Goos.

Van 2013 tot en met 2017 speelde Spacey de hoofdrol van het personage Frank Underwood in de Amerikaanse televisieserie House of Cards, geproduceerd voor de streamingdienst Netflix. Hiervoor won hij in 2015 de Golden Globe voor beste acteur. Eerder won hij een Academy Award voor beste mannelijke bijrol met zijn rol in The Usual Suspects en de Oscar voor Beste Acteur in American Beauty

In oktober 2017 beschuldigde acteur Anthony Rapp Spacey er in BuzzFeed News van dat hij in 1986, toen Rapp 14 jaar oud was en Spacey 26, ogenschijnlijk in dronken toestand, seksuele toenadering tot hem zocht en daarbij op hem ging liggen. Spacey reageerde dat hij zich de ontmoeting niet herinnerde, maar dat als hij zich gedroeg zoals Rapp beweerde, hij zich “gemeend verontschuldigde voor iets wat een erg ongepast dronken gedrag was.” Daarop verklaarde hij: “Ik heb relaties gehad met zowel mannen als vrouwen. Ik heb mannen liefgehad, en romantische ontmoetingen met mannen gehad gedurende mijn leven, en nu kies ik ervoor te leven als een homoseksuele man.” Deze gelijktijdige coming-out als homoseksueel kwam hem op zware kritiek te staan omdat het werd gezien als afleidingsmanoeuvre.

Sinds Rapp naar voren is getreden, zijn er diverse beschuldigingen tegen Spacey uitgesproken van seksueel ongepast gedrag in de afgelopen vijfendertig jaar; tenminste acht personen hebben de acteur beschuldigd van aanranding.

Als gevolg van de beschuldigingen beëindigde Netflix de samenwerking met Spacey. Het zesde en laatste seizoen van House of Cards werd ingekort van 13 naar 8 afleveringen. Zijn scènes in de reeds voltooide maar nog niet uitgebrachte film All the Money in the World werden overgedaan met een andere acteur, Christopher Plummer.

Eind 2018 werd een rechtszaak wegens aanranding tegen Spacey aangekondigd in de staat Massachusetts. Ongeveer tegelijkertijd publiceerde hij de video Let Me Be Frank waarin hij in de rol van Frank Underwood leek te refereren aan zijn eigen situatie. In juli 2019 trok de openbare aanklager de aanklacht in. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.