Sedert 1 april 1976 wordt op initiatief van John Cleese (Monty Python) elk jaar in het Drury Lane Theatre in Londen een jaarlijks gala gegeven ten voordele van Amnesty international, « The Secret Policeman’s Ball ».

Oorspronkelijk was het vooral humoristisch en theatraal getint, maar er was steeds ook een inbreng van popmuzikanten en die werd alsmaar groter en groter. Tot in september ’81 Sting van The (Secret ?) Police zich ermee ging bemoeien en werkelijk een explosie van talent op de been bracht. Als je je backing koortje kunt volstoppen met mensen als Tom Robinson en Sheena Easton zegt dat toch reeds heel wat over diegenen die uiteindelijk wel solo voor het voetlicht mogen treden.
Vandaar dat het toch ook wel eigenaardig is dat uiteindelijk oude knarren als Jeff Beck. Eric Clapton en Donovan tot de uitverkorenen behoren. Vooral de eerste twee met hun oubollige gitaarsolo’s breken m.i. de gevoelige sfeer die Sting met « Roxanne » en « Message in a bottle » had opgebouwd. Ook al klinkt nadien de sobere versie van Bob Geldof van « I don’t like mondays » niet helemaal zuiver, toch zitten we hier opnieuw op de goede golflengte.
Fluks de plaat omgedraaid om de sfeer te blijven behouden en inderdaad Phil Collins met « In the air tonight » en « The roof is leaking » is opnieuw klasse. Daarna Donovan dus. Verdeelde gevoelens hier. Het voor de hand liggende « Universal Soldier » komt er niet goed uit, maar « Catch the wind » dan weer wel. En tot slot verkracht de hele bende onder de leiding van Sting Dylans « I shall be released ». Maar ja, deze hymne van A.I. mocht natuurlijk niet ontbreken. Zeker nu « Release » uit de jaren zestig wegens gebrek aan activiteiten (bestaat Release eigenlijk nog wel ?) ze niet meer kan opeisen.
The Secret Policeman’s Concert, Island 204 368-320. Er bestaat ook een filmopname van die eerlang in ons land zal te zien zijn. Het is niet duidelijk of de opbrengst van deze plaat helemaal ten goede komt van A.I., maar de artiesten zelf staan hun royalties wel af.

Referentie
Ronny De Schepper, Amnesty International, De Rode Vaan nr.23 van 1982

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.