Op 29 maart 1871 werd in Londen de Royal Albert Hall officieel geopend door koningin Victoria. De beroemde concertzaal is vernoemd naar haar echtgenoot, Albert van Saksen-Coburg-Gotha.

De prins-gemaal van de Britse koningin Victoria overleed in 1861 op slechts 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van paratyfus. Zijn vrouw Victoria liet hij in rouw achter. Tot haar dood zou koningin Victoria rouwkleding blijven dragen. Ter nagedachtenis aan haar man liet ze verschillende gedenktekens oprichten. De Royal Albert Hall is waarschijnlijk het bekendste monument dat aan haar man herinnert.

Bij leven had prins-gemaal Albert zich hard gemaakt voor de komst van een complex van culturele instellingen in de buurt van Hyde Park. De prins, die overigens absoluut niet populair was onder de bevolking, wilde dat mensen hier op een eenvoudige manier kennis konden maken met verschillende vormen van kunst en cultuur.

De concertzaal die na zijn dood ter ere van de prins werd gebouwd, werd oorspronkelijk ontworpen door Francis Fowke, een genieofficier die ook nauw betrokken was bij de bouw van het huidige Victoria and Albert Museum in South Kensington. Deze Fowke, die van huis uit geen architect was, liet zich bij zijn ontwerp inspireren door de Romeinse amfitheaters. Anders dan in de Romeinse tijd kreeg de Royal Albert Hall uiteraard wel een overkapping. Deze is gemaakt van glas en gietijzer en loopt over de gehele breedte van het gebouw (67 meter). De eerste ontwerper van de concertzaal overleed in 1865. Het project werd hierna overgenomen door een andere genieofficier: Henry Scott.

Na oplevering in 1871 was het gebouw lange tijd berucht om zijn slechte akoestiek en echo. Qua architectuur was de Royal Albert Hall absoluut een blikvanger, maar voor concerten was het bouwwerk eigenlijk dus niet heel erg geschikt. De zaal werd echter ook voor andere doeleinden gebruikt. Zo was de zaal in december 1909 het decor van de eerste indoor marathon van Groot-Brittannië. Twee deelnemers, de Italiaan Dorando Pietri en Londenaar C. W. Gardiner, moesten maar liefst 524 rondjes door het auditorium rennen om de complete marathon te voltooien. Pietri haakte na vierentwintig kilometer af, Gardiner voltooide de volledige marathon.

In de jaren zestig van de vorige eeuw werden er aanpassingen gedaan waardoor de akoestiek verbeterde en de concertzaal aan populariteit won. Wereldberoemd zijn de jaarlijkse Proms, een jaarlijkse serie zomerconcerten voor een groot publiek, uiteraard afgesloten met de populaire Last Night of the Proms, die de inspiratie was voor een reeks popconcerten op het continent. De Royal Albert Hall is overigens zelf ook beroemd voor talrijke popconcerten. Wie heb ik er zoal gezien (enkel op televisie helaas)? Creedence Clearwater Revival, The Everly Brothers (het reunion concert), Rod Stewart, Adèle, ja zelfs Guus Meeuwis. (Historiek.net)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.