Het is vandaag 25 jaar geleden dat de Italiaans-Australische wielrenner Nino Borsari is overleden.

Nino Borsari was an Italian cyclist who won a gold medal in the 4000 metres team pursuit event at the 1932 Summer Olympics in Los Angeles, together with Marco Cimatti, Paolo Pedretti and Alberto Ghilardi.
In 1934 Borsari traveled to Australia to compete in the Centenary 1000, one week road bicycle race over seven stages covering 1,102 miles (1,773 km). The race was run in as part of the celebrations of the Centenary of Victoria. Borsari did not figure in the results of the first two stages, but was second fastest in stage 3. Borsari rode strongly in the arduous sixth stage, extended to 152 miles (245 km) after stage 5 had to be stopped at Mount Buffalo due to a torrential downpour of rain hail and sleet. Being crowned “Champion of the Alps” before Richard Lamb, Borsari backed up again in the final stage, coming third in the sprint and finishing fifth overall. Along the way Borsari made a point of selecting the prettiest girl at Warrnambool.
Borsari returned Italy and rode the 1936 Giro d’Italia but finished well outside the places. He returned to Australia in 1939 and was stranded at the start of World War II. He was not interned during the war and opened his bicycle shop, Borsari Cycles in 1942. [Ingekleurde foto door Bernard Paris]
In 1948 Borsari returned to Australia and assisted in Melbourne’s bid for the 1956 Summer Olympic Games en hij besloot in de antipoden te blijven. Gedurende de volgende decennia werkte hij zich op tot een zeer belangrijk iemand. Hij vestigde in Australië een zakenimperium, terwijl hij veel tussen de Australische Italianen verbleef, o.m. als voorzitter van Juventus Melbourne (voetbal) en ook als voorzitter van de Australische Bond in het Boksen.
Nino Borsari was een vriend van Hubert Opperman, ook iemand die na zijn tijd in de sport het heel ver bracht in politiek en handel. Aldus Wilfried Journée op de Wielersite. De Engelse tekst komt uit de Australische Wikipedia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.