Sigaren, regenwormen en de zoektocht naar betrouwbare kennis, zo luidt de ondertitel van het boek Met Freud en Darwin op de sofa van Geerdt Magiels. De auteur is bioloog en filosoof. In dit boek vergelijkt hij leven en werk van Freud en Darwin, twee namen uit de wetenschap die bij een ruim publiek bekend zijn.

De zoektocht naar betrouwbare kennis is in deze een belangrijke leidraad. Magiels toetst beiden op verschillende criteria: de zoektocht naar en verzamelen van gegevens, het formuleren en testen van de theorie, de inspiratiebronnen en leermomenten, het omgaan met openbaarheid en kritiek, de vruchtbaarheid van de theorieën voor later onderzoek. Magiels confronteert hier de erg wetenschappelijke en nauwgezette bioloog Darwin met de slordige en egocentrische Freud die een theorie formuleert op basis van een heel beperkt aantal analyses en vooral een zelfanalyse. Het contrast op alle criteria kon niet groter zijn, het is duidelijk dat Freud een pseudowetenschapper was die veeleer een soort sekte van psychoanalytici heeft gevormd i.p.v. wel een wetenschap die aan toetsing door anderen voldoet. Magiels gaat hier zelf heel systematisch te werk en documenteert zijn bevindingen grondig. Doorheen het lezen van dit boek krijgt de lezer een goed inzicht in de grondbeginselen van zowel de evolutieleer als van de psychoanalyse. Enige illusie over de wetenschappelijkheid van de psychoanalyse blijft niet overeind.

In de slothoofdstukken bespreekt de auteur ook de actuele stand van zaken in beide onderzoeksgebieden, waaruit nogmaals blijkt dat de wetenschap op Darwins theorie kon verder bouwen en dat de psychoanalyse onbewezen en onvruchtbaar blijft. Dit boek is voor een leek als ik heel goed leesbaar. Magiels schrijft helder over beide theorieën. Enkel aan het einde, wanneer hij dieper ingaat op het genetisch onderzoek (dat Darwin bevestigt) wordt het even moeilijk. In zijn geheel is dit een heel verhelderend boek.

Fons Mariën, 25/08/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.