Vrijdag 26 maart eindigde de laatste campagne van het oceanografisch schip Belgica in haar thuishaven, Zeebrugge. De bemanning verlaat het schip eind april. Daarmee eindigt na 37 jaar het ‘leven en werk’ van dit kroonjuweel van de
Boelwerf.

Het schip werd aan het gemeentebestuur aangeboden, maar die schenking oversteeg de mogelijkheden van ons bestuur. Allicht gaat de Belgica naar het Wetenschappelijk Centrum van Zeeëcologie in Oekraïne.
Intussen loopt de aanbestedingsprocedure voor de nieuwe Belgica – officiële naam: RV Belgica (RV = Research Vessel = onderzoekvaartuig). Gehoopt wordt dat het schip, dat in Spanje wordt gebouwd, in het najaar kan worden ingezet. Peter is de stad Gent, meter Prinses Elisabeth. De doop is voorzien in Gent in september.
Hier volgen herinneringen vanuit de Temsese invalshoek.
De Belgica werd voltooid in 1984. Bij contacten tussen de Zeemacht en burgemeester Désiré Van Riet bood de Zeemacht aan Temse het peterschap aan.
Ik herinner mij nog het schepencollege waarop Désiré het voorstel voorlegde: zo fier als twee gieters, te meer, daar Koningin Fabiola meter was.
Al in mei 1986 kwam het schip naar Temse voor een opendeur. Het viel onder de bevoegdheid van de staatssecretaris voor Leefmilieu, Miet Smet, bij wie ik op het kabinet zat. Maar… de nieuwe aanlegsteiger was nog niet geïnstalleerd. De Boelwerf heeft dan voor een gelegenheidsaanlegsteiger gezorgd. Victor Nelen, directeur-generaal van de werf, was ook voorzitter van Toerisme Temse…
In totaal zou de Belgica 8 opendeuren gehad hebben, maar de laatste 2 vielen in het water: in 2015 was het schip defect, in 2018 lieten werken aan de Scheldebrug geen doorvaart toe.
Elke opendeur was een succes: telkens 2 tot 4.000 bezoekers. De opendeuren gingen gepaard met een ontvangst van de bemanning op het gemeentehuis, gevolgd door een eetmaal. Aan de komst van het schip waren immers geen voorwaarden verbonden. Op zondagavond werd het schepencollege op het schip uitgenodigd.
Meermaals ging de opendeur gepaard met een tentoonstelling en met gelegenheidsinitiatieven (o.a. voor de scholen). Het schepencollege is geregeld op het schip uitgenodigd voor een vaart. De meter, Koningin Fabiola, hebben wij –
helaas – nooit gezien.
Burgemeester Van Riet was erg enthousiast, als het schip op bezoek kwam. Ingevolge een zware operatie kon hij éénmaal niet aanwezig zijn. Maar Désirés passie haalde het van zijn rede: hij was present bij de verwelkoming.
Toen de Zeemacht zag dat wij met grote zorg de opendeuren organiseerden, stelde zij voor ook de bevelsoverdrachten in Temse te laten plaatsvinden. Natuurlijk gingen we daar op in, het was een attractie op zich. De Kleine Kaai was het ideale decor.
In 2018 lieten werken aan de Scheldebrug geen opendeur toe. De bevelsoverdracht vond plaats in Zeebrugge (6 juli) en ik was gastspreker. In mijn toespraak pleitte ik voor de overdracht van de maquette van de Belgica aan Temse. Een goede 2 maand later – op 18 augustus – werd dat werkelijkheid. Zij heeft een ereplaats in de inkomhal van AC De Zaat.

Wij hebben de Belgica altijd beschouwd als een kind van Temse en hopen dat hij ook in zijn hiernamaals nog goede diensten kan bewijzen. We blijven dit koninginnenstuk van de Boelwerf verder volgen. Vaarwel is tegelijk Vaar-wel!

Luc De Ryck

Op de foto van 14 oktober 2011 zien we de bevelsoverdracht. Centraal: uitgetreden commandant Luc De Maesschalck, admiraal Michel Hofman en de nieuwe commandant Manuel Pedro Dory.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.