Jef Turf is in 2012 tachtig jaar geworden en heeft zijn Memoires gepubliceerd. In de jaren vijftig werd hij kernfysicus en werkte hij een aantal jaren in een Waalse vestiging van het KMI als wetenschapper. Tegelijk had hij zich meer en meer geëngageerd in de Belgische Kommunistische Partij. Begin jaren zestig maakte hij de (moeilijke) keuze om zijn wetenschappelijk werk te laten liggen om permanent vrijgestelde te worden voor de KPB in Gent. Hij was van nabij betrokken bij menige sociale en politieke strijd. In dit boek doet hij verslag van die jaren, van zijn gevecht voor het eurocommunisme binnen een partij die vastgeroest was, van zijn ervaringen in een aantal socialistische landen, zijn werk voor De Rode Vaan en zijn inzet tegen de kernenergie die hij gevaarlijk vindt.

In 1988 werd hij uiteindelijk uit de KPB gezet, een partij die geen lang leven meer beschoren was. Hij ging dan aan de slag als journalist bij Belga, als gerechtsverslaggever. Opmerkelijk is zijn deelname aan de Gravensteengroep en zijn positionering als Vlaamsgezind activist, die hem zover brengt om in 2010 voor N-VA te stemmen. Hierover schrijft hij in een polemisch hoofdstuk.

Deze memoires zijn interessante lectuur voor wie geboeid is door een stuk politieke geschiedenis van ons land. Toch vallen mij een paar hiaten op: hij schrijft b.v. zeer weinig over de vredesbeweging en de acties tegen de kernraketten in de jaren tachtig. Ook lees ik weinig over de val van de Muur en de ineenstorting van de Oost-Europese communistische regimes, de Sovjetunie incluis, en over hoe een man als hij (overtuigd communist) dat ervaren heeft.

Fons Mariën, 01/01/2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.