Het is al tien jaar geleden dat in Beveren de Sint-Niklase charmezanger Bob Benny is overleden. Zijn echte naam was Emiel Wagemans.

Bob Benny begon zijn carrière als zanger vlak na de Tweede Wereldoorlog. Hij trad toen op in een café aan de Grote Markt in Sint-Niklaas. “De Metro Band, een grote big band uit Sint-Niklaas, vroeg me om bij hen te komen zingen. Op een dag hadden we een optreden in Lokeren. Toen ik op de affiche de naam Bob Benny zag staan, repte ik mij meteen naar de dirigent om te vragen wie de nieuwe zanger was. Dat bleek ikzelf te zijn. Met de naam Emiel Waegemans maak je geen carrière, vonden ze. Dus gaven ze me de voornaam van de dirigent. Voor de achternaam viel de keuze op de toen heel populaire Benny Goodman.” (Het Laatste Nieuws 8/12/2000)
In 1951 deed Benny auditie bij het NIR en mocht vervolgens optreden in het radioprogramma De Antenne Zingt. In die tijd nam hij ook zijn eerste plaat op: Mijn hart spreekt tot u. In 1957 scoorde hij zijn eerste grote hit met Cindy oh Cindy.
Operakenner Frans van den Broeck getuigt hierover: “Ik ben één van die mensen die nog het geluk hebben gehad in bescheiden omstandigheden te worden geboren in 1942, zodat ik tijdens de jaren van bewustwording, kort na de oorlog, ben opgegroeid samen met mijn ouders en grootouders in één huis, meer bepaald in één kamer als het verwarmingsseizoen aanbrak. En in die tijd had “Brussel Vlaams” nog een verhouding van fifty-fifty klassiek en wat toen lichte muziek heette, maar in de verste verte niet te vergelijken is met wat nu onder die noemer schuilgaat. Mensen als Jan Verbraeken of Bob Benny hadden immers ook een redelijke tot goede stem en hun liedjes waren geschikt om meegezongen te worden.”
In februari 1959 nam Bob Benny deel aan de voorrondes voor het Eurovisiesongfestival. In de finale won hij vóór Jo Leemans. Zodoende mocht hij België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival van 1959 in Cannes. Daar werd hij gedeeld zesde met zijn liedje Hou toch van mij. In de Vlaamse hitlijst haalde het nummer de vierde plaats. Twee jaar later won Bob Benny weer de voorronde voor het songfestival, met het liedje September, gouden roos. Op het Eurovisiesongfestival van 1961 werd hij gedeeld vijftiende en laatste, met slechts één punt van Luxemburg. Deze lage notering is wellicht ook deels te wijten aan de impopulariteit van België in die tijd vanwege de omstreden Congo-politiek. In 1963 scoorde Bob Benny zijn grootste hit met Waar en wanneer, een Nederlandstalige bewerking van Als Flotter Geist, gecomponeerd door Johann Strauß. Het nummer bereikte de derde plaats in de Vlaamse hitparade en zelfs in Nederland werd het een klein hitje. Het leverde hem een gouden plaat op.
Mede door zijn bekendheid van het songfestival kreeg hij optredens in verschillende Europese landen. Hij trad ook zes jaar lang op in Oost-Berlijn, o.a. in de musical Mein Freund Bunburry en de operette Maske in Blau. In Vlaanderen was zijn bekendste rol die van Doolittle in My Fair Lady. Daarnaast heeft hij ook op cruiseschepen gewerkt. Tot en met 2000 heeft Bob Benny in musicals gespeeld. Hij trad ook vaak op met Jean Walter en Jacques Raymond, twee andere zangers uit het Waasland.
In 2001 werd de inmiddels 75-jarige artiest getroffen door een beroerte. Tevens kwam hij dat jaar uit de kast als homoseksueel, wat vooral door stadsgenoot Tom Lanoye gunstig werd ontvangen. In 2002 werd hij opgenomen in de Radio 2 Eregalerij voor een leven vol muziek.
Hij overleed op 29 maart 2011 rond 5u45 in de ochtend in een ziekenhuis van Beveren, waar toen ook mijn vader was opgenomen. Die zou het uiteindelijk nog bijna een jaar langer uitzingen…

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.