Adam Yates (foto Connor Mah via Wikipedia) reed in de eerste bergrit van de Ronde van Catalonië van iedereen weg en snoepte zo de leiderstrui van Joao Almeida af om ze niet meer af te staan. (Sporza)

Adam Yates werd geboren in de omgeving van Manchester in 1992, net als zijn tweelingbroer Simon Yates. Samen met zijn broer ontdekte hij het wielrennen. De Yates-broers werden in 2014 prof bij het Australische UCI World Tourteam Orica GreenEDGE. In januari won hij het jongerenklassement in de Ronde van San Luis. In de Ronde van Turkije enkele maanden later wist hij de zesde rit te winnen waar hij de basis legde voor de eindoverwinning. In de Clásica San Sebastián presteerde hij ook sterk. Hij zat in de kopgroep en had kans op de overwinning, maar op vier kilometer van de streep kwam hij ten val en verloor hij zijn winstkansen. Een jaar later was het wel raak in San Sebastián. Hij reed solo over de finish met een voorsprong van vijftien seconden op een selecte groep.

In de Ronde van Frankrijk 2016 verraste hij met een vierde plaats. Hij won tevens het jongerenklassement. In de wegwedstrijd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro werd Yates vijftiende, op ruim drie minuten van winnaar Greg Van Avermaet.

In het voorjaar van 2017 liet Yates goede resultaten zien waaronder: 1e in GP Industria & Artigianato-Larciano, 2e in Milaan-Turijn, 4e in de Ronde van Catalonië en ook nog 8e in Luik-Bastenaken-Luik. Daarna startte Yates voor het eerst in zijn carrière in de Giro. Na een goede start viel Yates in de 9e etappe en verloor ruim 3 minuten en daarmee ook het jongerenklassement aan Bob Jungels. Uiteindelijk werd hij 9e toen hij aankwam in Rome.

Aan het eind van 2017 deed hij ook mee aan de Vuelta waar hij al snel de prijs voor beste jongere veroverde. Echter na de tweede week verloor hij die door ziekte en vermoeidheid en zakte hij ver weg. Hij probeerde de 15e rit naar zich toe te trekken maar dit mislukte echter nadat Miguel Ángel López hem inhaalde op 4 km van de finish. Uiteindelijk werd hij 34e in Madrid.

In de Tirreno Adriatico van 2018 werd Adam Yates in de 3e etappe tweede en in de 5e etappe eerste – hij werd in de eindrangschikking vijfde op 1 minuut 10 van winnaar Michal Kwiatkowski. Dat jaar won hij ook nog de 7e etappe van het Critérium du Dauphiné.

In 2019 won hij de 4e etappe van de Ronde van Valencia, de 3e etappe van de Ronde van Catalonië en de 6e etappe van de Ronde van het Baskenland, waar hij ook eindwinnaar werd van het bergklassement. Tenslotte won hij nog de 5e etappe én het eindklassement van de Ronde van Kroatië. (Wikipedia)

In 2021 heeft hij de eerste afspraak tussen de grote tenoren niet gemist. De Brit triomfeerde op de slotklim naar Jebel Hafeet (10,8 km en 5,4% gemiddeld stijgingspercentage) in de UAE-Tour, met 1 minuut voorsprong op Tadej Pogacar en haalde op die manier ook de eindzege binnen. Een jaar later zou het verdict echter precies omgekeerd zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.