Het is vandaag al vijftien jaar geleden dat de Braziliaanse oud-wielrenner Wanderley Magalhaes aan de gevolgen van kanker is overleden. Hij werd 39 jaar.

Wanderley Magalhaes Azevedo nam tweemaal deel aan de Olympische Spelen: in 1988 (Seoel) en 1992 (Barcelona) en was een ambassadeur voor het Braziliaanse wielrennen, zeker op het Zuid-Amerikaanse continent met tal van overwinningen in lokale etappewedstrijden en ook in de buurlanden. Een zekere Sander schrijft op de Wielersite dat hij “van nature een redelijke klimmer (was) getuige zijn goede prestaties in de Volta a Portugal (o.a. vijfde in het eindklassement in 1986 en enkele etappes)”, maar dat wordt tegengesproken door de uitslag op de Wielersite zelf. Alleszins wat die vijfde plaats in het eindklassement betreft. Wat met “enkele etappes” bedoeld wordt, weet ik niet, maar al zeker geen etappe-overwinningen (al is er wel een weggelegd voor zijn landgenoot Marcos Mazzaron).

In 1988 won hij de slotrit in de Ronde van België voor amateurs, die zoals in die tijd gebruikelijk in Overmere plaatsvond. Een jaar eerder had ik daar nog foto’s genomen van zijn landgenoten (w.o. Mazzaron). Van hemzelf had ik een foto genomen tijdens de proloog op de Gentse Blaarmeersen (foto links bovenaan).

In 1989 wint hij dan toch een etappe in de Ronde van Portugal (de tiende), maar hij is geen vijfde in de einduitslag (zijn landgenoot Cassio Freitas wordt wel tweede en zal er een carrière in Portugal aan overhouden).
“Eén van zijn beste wedstrijden was zeker de Olympische wegrit van Barcelona in 1992,” schrijft Sander nog, “hier werd hij 28e.” In de tijd dat de Belgische Lotto-ploeg op Braziliaanse Caloi-fietsen uitkwam (1993-1994), kreeg hij als enige Braziliaan een plaatsje in de ploeg en mocht hij zo’n beetje van alle belangrijke West-Europese eendagswedstrijden en etappekoersen proeven. Zo reed hij in 1994 zelfs de Tour de France. “Uit de uitslagen van dat jaar valt zo het één en ander op te maken,” schrijft Sander. “In de proloog was hij 187e en op 2 na laatste. De eerste etappe werd gewonnen door Abdou en onze wieleravonturier werd er 172e. Een dag later volgde zijn beste prestatie: 169e.” De ploegentijdrit op de dinsdag wordt beëindigd met zo’n 12 min achterstand op de eersten van Lotto. “De woensdag is het echter schipbreuk geblazen en afstappen,” besluit Sander…

Bij de foto’s op de Wielersite vinden we ook onderstaande afbeelding in de regenboogtrui. In welke discipline Wanderley wereldkampioen werd, staat er echter niet bij. Ikzelf heb het ook niet teruggevonden. Heeft er iemand wél een verklaring?

1321004933_5133

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.