Het is vandaag ook vijftig jaar geleden dat Marie-Rose Pauwels is overleden. Zij was de echtgenote van Eric Leman en ze overleed toen ze met haar echtgenoot op weg was naar de start van de Amstel Gold Race. In Het Nieuwsblad van 12 april 2018 deed de renner zijn verhaal. (Foto: COLLECTIE WIELERMUSEUM ROESELARE; COLLECTIE MAURICE TERRYN, ook terug te vinden op YouTube)

Maar eerst vertelt Roger De Vlaeminck zijn versie van de feiten: “In Gent kwamen we op de autostrade. Er was een beetje mist, maar niet veel. Tot we op de brug in Lokeren kwamen. Ik zat vanachter. Ons vader reed. Niet rap – 90 per uur misschien. Mijn broer Erik zat van voor. Ineens roept hij: Pas op, auto’s! Een kettingbotsing. Ons vader kon zijn stuur nog naar links smijten en kon nog net voor een andere auto stoppen. Maar dat kon de auto achter ons niet meer. Hij reed recht in ons gat. Het was Lemantje.”

In Meulebeke knikt Leman. “Ik reed gemakkelijk 120 per uur, en ineens was daar een mistbank. Ik heb nog ­gefreind. Maar het hielp niet meer. Ik ben er recht op ingereden. Pakweg ­tegen 90 per uur. Pal op de auto van De Vlaeminck. Mijn zuster was vanop de achterzetel over mijn vrouw geslingerd en lag op de capot. Ze had geen schrammetje. Maar daardoor was mijn vrouw naar voren gevlogen met haar hoofd in het glas van de voorruit…” Leman wijst naar zijn keel: “Dat was hier afgesneden. Iets als een gsm bestond nog niet. Ik ben daar onmiddellijk beginnen zoeken naar een telefoonkotje. Maar toen ik terugkeerde, was ze al op weg naar het ziekenhuis.” Zijn vrouw stapt zelf nog het hospitaal in Sint-Niklaas binnen, maar het bloedverlies is niet te stelpen. De balans is fataal.

Frans Verbeeck wint die dag de ­Amstel Gold Race. Van het drama in Lokeren weet hij bij de start niets. “Ik heb het maar na de finish vernomen. Alleen in de volgauto van Flandria is de tragedie vroeger doorgesijpeld. Vroeg in de wedstrijd is organisator Herman Krott nog bij ploegleider Foré komen klagen dat hij een deel van zijn startgeld terug wil nu zijn drie kopmannen er niet bij zijn, maar als hij even later Foré huilend aan het stuur ziet zitten, begrijpt hij dat er iets ernstigs aan de hand is.“

In Lokeren pikt Briek Schotte, ook ploeg­leider bij Flandria, Leman intussen op in het ziekenhuis. Net als zijn dochtertje en zijn zus is Leman slechts lichtgewond. Tegen de toegestroomde journalisten spreekt Schotte zijn ongeloof uit: “Eerst Jempi, en nu dit…” Voor de tweede keer in evenveel weken mag zijn voltallige Flandria-ploeg naar de begrafenis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.