De huidige sportjournalist en vroeger radio-dj Paul Verbrugghe viert vandaag zijn zeventigste verjaardag.

Op 2 mei 1970 was er de eerste aflevering van de BRT Top Dertig. Die was in het leven geroepen door niemand minder dan Jan Briers van het Festival van Vlaanderen. Toen deze directeur was van Radio 2 vond hij immers dat het tijd werd voor een eigen top dertig. Dat de praktische uitwerking ervan bij Briers’ “eigen” Omroep Oost-Vlaanderen terechtkwam, was volgens de eerste presentator, Paul Verbrugghe alias Anthony, the prince of Darkness, puur toeval: “De zaterdagmiddag leek het meest geschikt om zoiets als de Top Dertig uit te zenden en wij hadden in die tijd het zaterdagmiddagblok van tien tot twee. Maar het kwam wel goed uit, want bij Omroep Oost-Vlaanderen zat ook Rudy Sinia die van ‘Rudy’s Club’ een echt popprogramma had gemaakt. Daarvoor had hij ook een paar jonge gasten aangetrokken, met name Roger Troch en ikzelf.”
Dat was op 1 januari 1970, de jaren zestig heeft Paul naar eigen zeggen dus enkel “als puber” meegemaakt: “Mijn oren zijn opengegaan met Radio London, want daarvoor moest ik mij b.v. nog opgeilen met Cliff Richard in de Rudi Carrell Show. De eerste platen die ik anderzijds ooit heb gekocht waren ‘Sloop John B’ van The Beach Boys en ‘La poupée qui fait non’ van Michel Polnareff. Later zou ik mij echter vooral als verzamelaar van Kinks-platen ontpoppen. Aanvankelijk ging ik ook niet naar popconcerten omdat ik in Moen woonde, een dorp in Zuid-West-Vlaanderen, dus ver van de beschaafde wereld, al passeerden Roland, Boudewijn De Groot of Jan De Wilde daar al eens. Het heeft geduurd tot ‘Krastival’ vooraleer ik een serieuze groep aan het werk heb gezien, dat was dan Pink Floyd. En ondanks ‘Nights in white satin’ of ‘A whiter shade of pale’ heb ik ook geen herinneringen aan eerste lieven of zo waarmee ik daarop zou hebben gedanst. Ik vind dat nogal truttig en eigenlijk hou ik helemaal niet van dansen, wat misschien wel merkwaardig mag klinken van een disc-jockey. Zoals je ziet, de ‘Vogeltjesdans’ was toen al aan mij niet besteed.”
Hiermee maakt Paul een allusie op het feit dat hij precies tien jaar later (in 1980) een sanctie zou oplopen omdat hij in de BRT Top Dertig de Vogeltjesdans op 78 toeren had gespeeld “om er vlugger vanaf te zijn”. De directie wou eerst de technicus treffen omdat die “een fout” zou hebben gemaakt, maar toen Verbrugghe zijn verantwoordelijkheid opnam, kreeg hij een blaam. Aangezien hij op dat moment die Top Dertig toch al kotsbeu was, gaf hij er dan maar liever de brui aan en werd voetbaljournalist in de schrijvende pers.

Ronny De Schepper

10 gedachtes over “Paul Verbrugghe wordt zeventig…

 1. De manier waarop jij de Top 30 presenteerde blijft onovertroffen. Jij maakte op je eentje geschiedenis in Vlaanderen. Dank voor de vele uren van fijn radioplezier die je me bezorgde; ook met “Rudi’s club” en vanaf september 79 met “Vrij-af”.

  Like

 2. Onvergetelijke momenten. Pure nostalgie. Dankjewel voor al die uren luisterplezier. Ik herinner me het in stukken breken van een single en de vuilbak in keilen. Maar welk nummer dar ook weer was? Wie helpt me?

  Like

   1. Ik meen nog te weten dat Genesis die eer te beurt viel in 1981 (Vrij-af) en ook Kate Bush was een keer aan de beurt ergens in 1978

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.