Lelieblank, scharlakenrood van Michel Faber is een bestseller uit 2002 dat ik pas nu in een Nederlandse vertaling heb gelezen. Een kanjer van meer dan 950 blz. Faber neemt de lezer mee naar het Londen van 1874 tot 1876, in een heel Dickensiaanse sfeer met achterbuurten, armoede en prostituees in tegenstelling tot de rijkdom in andere buurten. Het verhaal gaat voornamelijk over het hoertje Sugar, een intelligente jonge vrouw, en haar ontmoeting met William Rackham, een rijke erfgenaam van Rackham parfumerieën. Zij beginnen een relatie en hij brengt haar onder in een eigen huis met een grote toelage, zodat Sugar geen andere klanten meer hoeft. Sugar hoopt via William hogerop te geraken in het leven en legt zich daarom ook toe op het helpen van William in zijn zakenbesognes naast zijn seksuele behoeften.

Verder gaat het boek over het huisgezin van William, met de ziekelijke en wereldvreemde echtgenote Agnes, het dochtertje Sofie dat nauwelijks erkenning en een plaats krijgt in het gezin, en de vele dienstboden. Verder introduceert hij interessante nevenpersonages: Henry Rackham (broer van), die diepgelovig is en dominee wil worden, en zijn (platonische) vriendin Emmeline Fox, die eveneens diepgelovig is en tevens actief in het reddingscomité die prostituees uit het vak wil halen. De verhaallijn is hier en daar wijdlopig, maar nergens oninteressant. Het dikke boek leest vlot, de stijl is verzorgd en de auteur slaagt erin een beeld te scheppen van Londen in de 19de eeuw met zijn vele tegenstellingen tussen de betere en de armere buurten en met de besognes waar mensen toen mee bezig waren. Het boek is dan ook meer dan aan te bevelen als onderhoudende en interessante lectuur.

Fons Mariën, 24/02/2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.