Wilco Kelderman (Amersfoort, 25 maart 1991) is een Nederlands wielrenner die vooral bekendstaat als tijdritspecialist en klassementsrenner. Op bovenstaande foto uit 2015 is hij (midden) te zien op training in Tenerife in het gezelschap van Rudi Claes (links) en John De Schepper (rechts). Onderstaande foto is van Erik Westerlinck.

Vroeg in zijn wielerloopbaan won Kelderman de Ronde van de Elzas en de Ronde van Noorwegen. In 2013 reed hij zijn eerste grote ronde: de Ronde van Italië. Na het uitvallen van kopman Robert Gesink trok Kelderman enkele keren ten aanval. Hij werd uiteindelijk zeventiende in het algemeen klassement. Kort daarna boekte Kelderman zijn grootste overwinning tot dan toe, hij won de Ronde van Denemarken.
Het jaar 2014 was de doorbraak van Kelderman. Wilco begon als kopman aan de Giro. Kelderman wist zijn status waar te maken en eindigde op een zevende plaats in het eindklassement. Korte tijd later wist Kelderman opnieuw te imponeren. Hij werd vierde in het Critérium du Dauphiné. Ook reed Kelderman zijn tweede grote ronde van dat jaar: de Vuelta. Hij werd veertiende.
In 2015 maakte Kelderman zijn debuut in de Tour, waarvan de start nabij zijn woonplaats plaatsvond. De ambitie van Kelderman was om top-10 te eindigen in het eindklassement. Wegens pech en een rugblessure speelde hij echter slechts een anonieme rol. Na de Tour wist Kelderman wel te presteren in de Eneco Tour. Door een sterke tijdrit kwam Kelderman hoog in het klassement te staan en hij pakte een etappe daarna ook de leiderstrui. De dag erna was hij deze alweer kwijt en hij zakte terug naar de derde plaats in het algemeen klassement.
Kelderman reed de Ronde van Italië in 2017 voor Team Sunweb in dienst van kopman Tom Dumoulin. Dumoulin won deze honderdste editie van de Ronde van Italië als eerste Nederlander. Kelderman viel echter al uit in de negende etappe. Hij reed tegen een deels op de weg stilstaande motor aan en brak bij zijn val een vinger. (Wikipedia)

80 Kelderman Wilco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.