Sam Bennett (foto Nicola via Wikimedia) volgt zijn ploegmaat Yves Lampaert op in de Oxyclean Classic Brugge-De Panne. In een massasprint was hij beduidend sneller dan Jasper Philipsen en Pascal Ackermann (Sporza).

Sam Bennett werd geboren in Menen op 16 oktober 1990, omdat zijn vader als profvoetballer bij Wervik speelde. Bij de junioren was Bennett ook actief op de baan. In 2008 werd hij Europees kampioen puntenkoers. Op de weg boekte Bennett gedurende enkele jaren vooral overwinningen in de kleinere koersen, zoals de Clásica de Almería (2014), de Ronde van Keulen (2014) en Parijs-Bourges (2015 en 2016). In 2015 startte hij voor het eerst in de Ronde van Frankrijk, die hij in de zeventiende etappe verliet. Een jaar later reed hij de Tour wel uit, maar werd hij laatste in het eindklassement, de zogeheten Rode lantaarn.

In 2018 schreef Bennett drie etappezeges in de Ronde van Italië op zijn naam. Met zijn overwinning in de zevende etappe zorgde hij voor de eerste Ierse ritzege in de Giro sinds Stephen Roche in 1987. Later in de ronde won Bennett ook de twaalfde etappe op het racecircuit van Imola en de afsluitende eenentwintigste etappe in Rome.

Bennett werd in 2019 Iers kampioen op de weg. Hij versloeg zijn mede-vluchter Eddie Dunbar in de sprint. Hij behaalde dat jaar niet minder dan 13 zeges: de 7e etappe van de Ronde van San Juan, de 7e etappe van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, de 3e en 6e etappe van Parijs-Nice, de 1e en 2e etappe van de Ronde van Turkije, de 3e etappe van het Critérium du Dauphiné, de 1e, 2e en 3e etappe van de BinckBank Tour en de 3e en 14e etappe van de Ronde van Spanje.[Wikipedia]

In 2020 won hij de 1e etappe van de Tour Down Under en ook de Race Torquay, eveneens in Australië. Daarna heeft hij na de lockdown zijn nieuwe ploeg Deceuninck-Quick Step opnieuw een zege geschonken, deze keer in de Ronde van Burgos. De Ierse sprinter ontliep een val onder de vod en kwam solo aan. Vervolgens won hij in de spurt de derde rit in de Ronde van Wallonië, van Montzen naar Visé. De Ier spurtte sneller dan de Fransman Arnaud Démare en de Duitser John Degenkolb.

Daarna heeft hij in de tiende rit van de Tour de France eindelijk een ritzege beet. De Ier van Deceuninck-Quick Step was in St.Martin de Ré sneller dan Caleb Ewan en Peter Sagan in de massasprint en nam ook de groene trui over van Sagan. De tranen van Sam Bennett (29) aan de finish verraadden veel. De Ier had immers bijzonder lang moeten wachten op een volwaardige kans in de Tour en hij beschaamde dat vertrouwen van Deceuninck-Quick Step niet. Hij heeft nu ritten gewonnen in de drie grote rondes. Vervolgens heeft hij op de slotdag van de Tour de France niet alleen zijn groene trui veilig gesteld, maar ook nog eens zijn tweede zege meegegraaid. De Ier van Deceuninck-Quick Step had een lengte voorsprong op wereldkampioen Mads Pedersen en de voormalige groene truidrager Peter Sagan. Daarna heeft hij de eerste massasprint in de Vuelta krachtig naar zijn hand gezet. Jasper Philipsen leek op weg naar ritwinst, maar werd nog geremonteerd door de Ier van Deceuninck-Quick Step.

Deze heeft Deceuninck-Quick Step vervolgens een vierde zege van het prille wielerseizoen 2021 bezorgd. De snelle man was na in de vierde rit ook oppermachtig in de sprint van de zesde rit van de UAE Tour. Bennett werd perfect gegangmaakt door Mørkøv. Viviani en Ackermann raakten niet verder dan zijn achterwiel.

Daarna heeft hij na zijn zege zege in de openingsetappe van Parijs-Nice ook de derde rit gewonnen. De Ier van Deceuninck-Quick Step was ongenaakbaar in de sprint van het peloton, vóór Nacer Bouhanni en Pascal Ackermann. Het was een geeuwetappe die echter werd opgeleukt door Oliver Naessen die met elf landgenoten (d.w.z. alle Belgische deelnemers behalve de klimmers Benoot, De Plus en Teuns) blijkbaar in het geniep had overlegd om zeventig kilometer voor de eindmeet weg te stormen . Het had het begin van een wonderbaarlijke slotfase kunnen zijn, maar onder meer door het stoorwerk van Deceuninck-renners Lampaert en Declercq bleef het bij een geintje. (Sporza)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.