Leeuwerik is de koosnaam van de vrijgezelle dochter van een wat ouder echtpaar, anno 1899 in een Hongaars provinciestadje. Ze zorgt uitstekend voor haar ouders, doet het huishouden en kookt heerlijk. Haar ouders doen op hun beurt hun best om haar gelukkig te maken, maar ze hebben de hoop op een geschikte partner voor Leeuwerik (die omschreven wordt als lelijk en al 35 is) opgegeven. In de nazomer vertrekt Leeuwerik voor een weekje vakantie naar familie op het platteland. Deze week verandert heel wat in het leven van het echtpaar, dat plots de geneugten van het stadsleven ontdekt…

Het boek Leeuwerik van Dezsö Kosztolányi is niet groots en spannend door een plot, maar bevat wel psychologische spanningen. Het is geschreven in een beeldrijke stijl (oorspronkelijk uit 1923) en schetst heel goed het leven in die provinciestad toen en het wat bekrompen leven van het echtpaar. Een boeiend boek!

Fons Mariën, 07/12/2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.