Deze middag om precies twaalf uur herdenken wij de stichting van Venetië met de inhuldiging van de San Giacomo di Rialto, de oudste kerk van de stad (foto Didier Descouens via Wikipedia).

Alhoewel dit uiteraard een puur symbolische datum is, wil ik er toch aandacht aan besteden omdat het een gelegenheid is om nog eens te wijzen op een aantal artikels op mijn blog die specifiek over deze stad gaan.

Op de eerste plaats is er natuurlijk de film “Dood in Venetië” van Luchino Visconti naar het boek van Thomas Mann, die zowel bij Johan de Belie als bij Opa Adhemar ter sprake komt. Deze laatste heeft het trouwens ook over het beroemde carnaval van Venetië. Nonkel Fons Mariën heeft het dan weer vooral over “Grand Hotel Europa” van Ilja Leonard Pfeijffer.

Daarnaast er is b.v. ook de romans “Het grote spel” van de Zwitser Claude Cueni of “Het labyrint van Venetië” van Jonathan Holt. En natuurlijk is er ook Shakespeares “Merchant of Venice“. Tenslotte komt ook het plaatselijke operagebouw van La Fenice geregeld aan bod, zo b.v. bij de oerpremière van Verdi’s “Rigoletto” of “La Traviata“, net als het beroemde filmfestival, b.v. ter gelegenheid van de Gouden Leeuw die aan “Giulietta e Romeo” of “Belle de Jour” werd toegekend of “La Strada” die er net naast greep.

Ronny De Schepper

Een gedachte over “1600 jaar geleden: stichting van Venetië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.