Vijftig jaar geleden werd Histoire de Melody Nelson, een conceptalbum van Serge Gainsbourg, uitgebracht.

Het album is geschreven in samenwerking met de componist en arrangeur Jean-Claude Vannier en kan worden gezien als een hommage aan het werk van Vladimir Nabokov, met name aan diens roman Lolita. Op het album wordt zij gestalte gegeven door Jane Birkin, die zowel in het geschetste beeld model staat voor Melody, alsook op een aantal plaatsen haar stem leent.

Het semiautobiografische verhaal vertelt hoe Gainsbourg met zijn Rolls-Royce Silver Ghost per ongeluk het adolescente meisje Melody Nelson van haar fiets rijdt. Vervolgens verleidt hij haar, hetgeen leidt tot een romance, waarover de zanger een uiting geeft aan zijn gevoelens en twijfels (vooral in de tracks Valse de Melody en Ah! Melody). Het verhaal eindigt door het verlies van het jonge meisje, doordat ze om het leven komt in een vliegtuigongeval (Cargo Culte). Tussen de ongelukken door verliest Melody nog wat meer bloed, gevolg van het plezier dat ze ontdekt in de armen van de verteller, zoals blijkt uit l’Hôtel Particulier (Wikipedia).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.