Rohan Dennis (foto’s Erik Westerlinck) heeft voor het eerst sinds hij wereldkampioen tijdrijden werd in 2019 nog eens mogen juichen. De Australiër deed 5 seconden minder lang over de chrono in Catalonië dan Rémi Cavagna. João Almeida was een fractie sneller dan Brandon McNulty in de strijd om plaats 3, waardoor de Portugees meteen ook leider wordt. (Sporza)

De Australische zwem- en waterskifanaat Rohan Dennis (Ashford, 28 mei 1990) raakte vertrouwd met de wielersport na een initiatiecursus. Aanvankelijk beschouwde hij het wielrennen als trainingsactiviteit tot verbetering van zijn zwemprestaties, maar koos dan uiteindelijk voor de fiets als volwaardige sport.
Hij startte zijn wielercarrière op de piste in de discipline achtervolging. Hij won het WK achtervolging per ploeg voor junioren in 2008. Bij de beroepsrenners haalde hij diverse titels en ereplaatsen in de wereldkampioenschappen en Australische kampioenschappen achtervolging, individueel en per ploeg. In 2012 nam Dennis deel aan de Olympische Spelen. Samen met Glenn O’Shea, Jack Bobridge en Michael Hepburn behaalde hij een zilveren medaille op de ploegenachtervolging.
Rohan Dennis vangt in 2009 zijn loopbaan op de weg aan in dienst van de Australische ploeg Team Jayco-AIS. Als tijdritspecialist behaalde hij de eerste resultaten in de Ronde van Thüringen (zevende) en de Herald Sun Tour (vierde).
In 2010 wordt Rohan Dennis Australisch kampioen tijdrijden op de weg bij de beloften. In 2011 verhuist hij naar Europa en wordt lid van de opleidingsploeg Rabobank CT. In september behaalt hij de tweede plaats in de proloog van de Ronde van de Toekomst.
Op 8 februari 2015 deed hij een succesvolle poging om het werelduurrecord te verbreken. Hij reed 52,491 km en verbeterde hiermee de afstand van Matthias Brändle met 641 meter. Op 2 mei moest hij zijn record al afstaan aan Alex Dowsett, die zijn topprestatie verbeterde met 433 meter.
In 2015 won Dennis in Utrecht de openingstijdrit van de Ronde van Frankrijk. Hij mocht daarom ook de gele trui aantrekken, die hij een dag later verloor aan Fabian Cancellara.
In 2016 werd hij vijfde in de Olympische tijdrit, waarin hij door een fietswissel niet mee kon doen om de winst. In deze discipline werd hij wel Australisch kampioen bij het begin van 2017. Hij won dat seizoen nog verscheidene tijdritten maar ook ritten in lijn. In 2018 verlengde hij zijn titel van Australisch tijdritkampioen.
Daarna heeft hij met grote overmacht de traditionele afsluitende tijdrit van de Tirreno Adriatico gewonnen. Net zoals vorig jaar bleef hij de Nederlander Jos van Emden voor. Tegen de tijd dat de leiders uit het klassement de weg op moesten, begon het te regenen, zodat Dennis’ overwinning reeds zo goed als vaststond. Toch reed eindwinnaar Michal Kwiatkowski nog zo’n sterke tijdrit dat hij in droge omstandigheden misschien wel een bedreiging voor Dennis zou zijn geweest.
De 101ste Giro ging van start in Jeruzalem of all places. Al sinds de bekendmaking een jaar eerder werd er allerlei onheil voorspeld, maar gelukkig is daar niks van te merken geweest. In een openingstijdrit van iets minder dan tien kilometer zat Rohan Dennis, die zoals gewoonlijk vroeg gestart was, de hele namiddag in de hot seat, maar toch ging de overwinning met twee seconden naar de allerlaatste renner die van start ging en deze eer viel te beurt aan de Nederlander Tom Dumoulin als overwinnaar van vorig jaar. Eigenlijk was dit merkwaardig genoeg een troost voor onze landgenoot Victor Campenaerts, die immers in dezelfde tijd als Dennis was geëindigd, maar met de honderdsten tweede werd geplaatst. Dan liever derde op twee seconden! Een dag later deden beide renners een gooi naar de roze trui die Tom Dumoulin liever kwijt dan rijk was. Campenaerts probeerde het door mee te gaan in de vroege vlucht, maar hij kreeg geen ruimte, eerst niet van Quickstep, daarna van B.M.C. Op Eurosport begrepen Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon er niks van. Tot bleek dat Rohan Dennis van plan was om zowaar via de tussensprint het roze te nemen. En dat lukte nog ook, mede dankzij de medewerking van de latere winnaar Elia Viviani van… Quickstep. Later zou Dennis ook nog de lange tijdrit in de Giro winnen.
Nadat Rohan Dennis de proloog in de Vuelta had gewonnen vóór Michal Kwiatkowski en onze landgenoot Victor Campenaerts, heeft hij daarna ook de langere tijdrit gewonnen. De 28-jarige Australiër overklaste met 37′57″ de tegenstand op het 32 kilometer lange parcours tussen Santillana del Mar en Torrelavega. Zijn Amerikaanse teammate Joey Rosskopf werd op 50 seconden tweede en thuisrijder Jonathan Castroviejo in dezelfde tijd derde. Dennis verliet de Vuelta daarna om het WK voor te bereiden.

Daarna mocht hij een jaar lang tijdritten rijden in de regenboogtrui na een demonstratie op het WK in Innsbruck. De Australiër was liefst 1’21” sneller dan titelverdediger Tom Dumoulin en een sterke Victor Campenaerts. (Wikipedia)

Dennis Rohan.JPG

In 2019 is hij net zoals vorig jaar wereldkampioen tijdrijden geworden. Na een vrij kleurloos jaar was hij uit de Tour verdwenen de dag vóór de tijdrit. Een officiële reden werd nooit meegedeeld, maar er deden geruchten de ronde dat Dennis niet tevreden was over zijn Merida-fiets. Daarna werd er niks meer gehoord van Dennis, maar hij bereidde zich in stilte voor op deze titelstrijd. Hij betwistte deze op een zwart geverfde fiets, waarin kenners zijn vroegere BMC-fiets herkenden. Hoe dan ook, hij spreidde een overweldigend overwicht ten toon. Aan de aankomstlijn in Harrogate telde hij meer dan een minuut voorsprong op Remco Evenepoel, die op zijn beurt ook bijna een minuut had op Filippo Ganna. Daarna volgde iedereen op min of meer “normale” afstand van elkaar. Daarbij ook onze twee andere landgenoten, Victor Campenaerts en Yves Lampaert, die allebei ten val waren gekomen. Campenaerts was nochtans in de running voor een medaille, zelfs nà zijn val. Maar toen er nog een kettingprobleem bovenop kwam, haalde hij zelfs de top acht niet, die nochtans noodzakelijk was voor de O.S. van Tokio.

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.