Nadat twee dagen eerder nog in alle stilte (omwille van de terreurdaden die het nieuws beheersten) Jean Cornelis, de legendarische linkerback van Anderlecht, van ons is heengegaan, werd vijf jaar geleden bekend gemaakt dat ook Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd is overleden. Cruijff, die wordt beschouwd als de grootste Nederlandse voetballer aller tijden, was na zijn voetballoopbaan een kettingroker geworden en overleed dan ook aan longkanker in zijn woning in Barcelona. In 1986 selecteerde ik bovenstaand huldegedicht van Herman De Coninck voor de wekelijkse poëzierubriek van De Rode Vaan. Hieronder leg ik uit waarom…

Deze zomer zal in het kader van de viering van vijftig jaar Sporta (wat men gemeenzaam als de christelijke vakbond voor sportbeoefenaars kan omschrijven) een tentoonstelling over sport in de Nederlandstalige literatuur plaats hebben in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. We kijken daar nu reeds met belangstelling naar uit. Toen wij immers ter gelegenheid van de Mundial naar een toepasselijk voetbalgedicht zochten, kwam ons enkel de lofzang van Herman De Coninck op het sierlijke spel van Johan Cruijff voor de geest. Daarnaast zouden we ook nog de uitstekende novelle « Daar ga je, Deibel » van Cees Buddingh’ kunnen aanhalen, maar daar blijft het voorlopig bij. Die tentoonstelling zal dus allicht bijdragen tot een verruimen van onze horizon. Dat neemt echter niet weg dat wij met genoegen nog eens de ode van H.D.C. (voor het eerst gepubliceerd in de bundel « Zo lang er sneeuw ligt », uitgeverij Orion, Brugge 1975) op de tong hebben geproefd. Te meer daar het gedicht recentelijk ook werd opgenomen in het verzameld werk van de vroegere spits (ook wel -broeder) van het onklopbaar gewaande elftal van Humo (« Onbegonnen werk, gedichten 1964-1982 », Manteau, Antwerpen, 1984). Wat jammer (voor hen) dat de succesrijke zegetocht ooit werd gestuit door de oninneembare vesting van De Rode Vaan. Maar ook die voetbalexploten behoren nu reeds tot een pre-Columbiaans verleden… (Ronny De Schepper in De Rode Vaan nr.22 van 1986)

Soccer - Holland
Johan Cruyff, Holland

2 gedachtes over “Johan Cruijff (1947-2016)

  1. Ronny Ik ontvang dagelijks je verhalen. Helaas zijn er teveel waarmee ik geen voeling heb. Ik zou mij voortaan liever beperken tot dagelijks je website in te kijken. Beschouw het niet als ontvrienden. Ik heb teveel aan zekere stukjes.

    Misschien interesseert U dit. Vorig jaar heeft een jongen, Francis Mus een boek geschreven over Leonard Cohen. Hij is Dr in literatuurwetenschappen aan de KuLeuven e; geeft thans les in Sint Barbara college. Hij heeft voor zijn boek.mijn archieven opgevraagd. Hij het de tape gevonden met het interview dat in Tliedboek verschenen is. Een van de twee belangrijkste Cohen websites is Cohencentric en is in Leuven gevestigd. Die hebben het eerst op hun website geplaatst en dan op YouTube. (YouTube André De Bruyn Leonard Cohen)
    André De Bruyn

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.