La Superba is het eerste boek van Ilja Leonard Pfeijffer (foto YouTube) dat ik gelezen heb. Meteen een voltreffer denk ik. Het boek is een ode aan Genua waar de Nederlandse schrijver-dichter zich gevestigd heeft. La Superba (de hoogmoedige) is ook de bijnaam van de stad. Pfeijffer onderstreept het labyrintische van deze stad, observeert goed mensen en situaties, komt in contact met arme migranten uit Marokko of zwart Afrika (mensen zonder papieren versus hij als Europeaan met papieren) en verdiept zich in de geschiedenis van de stad, waaruit meer bepaald vele miljoenen arme Italianen migreerden naar Amerika.

Pfeijffer zelf raakt ook betrokken in enkele moeilijke amoureuze en artistieke toestanden waardoor hij zich uiteindelijk zelf nauwelijks kan stand houden als bevoorrechte migrant. Pfeijffers stijl is bijwijlen heel barok, heel suggestief ; hij weet als geen ander een sfeer op te roepen. En er komt heel veel verbeelding bij kijken. Hij kreeg er in 2014 de Libris literatuurpijs voor. Ik ben het eens met dit citaat uit het juryrapport (op de achterflap): Behalve een ode aan Genua en zijn bewoners, is La Superba in de eerste plaats een indrukwekkende ode aan de verbeelding.

En vergeet ook niet zijn fijne humor waarmee hij zoveel mensen en situaties beschrijft.

Fons Mariën, 26/10/2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.