35 jaar geleden was “Out of Africa” de grote winnaar bij de Oscars. De film won zeven Oscars, waaronder die van beste film, beste regie (Sidney Pollack), beste decors, beste camerawerk (David Watkin), beste aangepaste scenario (Kurt Luedtke), beste originele muziek (John Barry) en beste geluid. Daarnaast was de film ook nog voor vier andere categorieën genomineerd: beste vrouwelijke hoofdrol (Meryl Streep), beste mannelijke bijrol (Klaus Maria Brandauer), beste kostuumontwerp en beste montage.

Het scenario is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1937 van de Deense auteur Karen Blixen, op haar boek Shadows on the Grass (1961), en op verschillende biografieën over Blixen en speelt zich af op een plantage in Brits-Oost-Afrika. Het leven van het hoofdpersonage (Blixen zelf, gespeeld door Meryl Streep) wordt beheerst door haar overspelige echtgenoot (Klaus Maria Brandauer), haar minnaar Denys Finch Hatton (Robert Redford), de problemen op de plantage en haar onderwijs aan de plaatselijke bevolking.

De muziek van John Barry komt het best tot haar recht tijdens de vliegtrip, waarop Redford Streep meeneemt. Daarnaast is er echter ook een prominente plaats voor het adagio uit het klarinetconcerto van Mozart.

Dat Robert Redford ongeveer de enige was die niet in de prijzen viel, is opmerkelijk. Dat de prijs van beste acteur dat jaar naar William Hurt in “Kiss of the Spider Woman” ging, tot daaraan toe, maar dat hij zelfs niet bij de genomineerden was, stemt toch tot nadenken. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.