Rusland, negentiende eeuw. Kolja is een dove, achtjarige jongen die door zijn ouders verwaarloosd wordt. Modest Tsjaikovski  (broer van de componist Pjotr Iljitsj) krijgt de opdracht om zijn leraar te worden. Met veel moeite en hard werk lukt hem om Kolja te leren spreken en liplezen, ook dankzij een Franse methode. Gedurende jaren reizen ze (samen met de gouvernante) rond in Europa (vooral Frankrijk, Italië), zo leert hij ook de componist goed kennen.  Tot Kolja’s vader sterft en hij de erfenis (een landgoed in Oekraïne) krijgt.

Vele jaren later, in Sint-Petersburg, overlijdt de componist Pjotr Iljitsj vrij onverwacht. Aan cholera wordt gezegd. Maar Kolja vindt dat er inconsequenties zijn in dit verhaal en gaat op zoek naar de waarheid achter de dood van Tsjaikovski.

Arthur Japin verhaalt dit gebeuren in hoofdstukken die afwisselend over de eerste periode en vervolgens over de dood van Tsjaikovski gaan. De auteur heeft zich goed gedocumenteerd en presenteert in “Kolja” een these over de ware oorzaak van de dood van de befaamde componist. Een verklaring die in Rusland niet aanvaard wordt, omdat ze te maken heeft met de homoseksualiteit van de beide broers en met chantage hier rond. In Rusland heerst nog altijd een zwaar taboe rond homoseksualiteit.

Een heel boeiend, goed geschreven en historische verantwoord boek, dat ik graag gelezen heb.

Fons Mariën, 28/02/2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.