De Nederlands-Australische zanger-gitarist Harry Vanda viert vandaag zijn 75ste verjaardag.

Vanda werd geboren in het Nederlandse Rijswijk als Johannes van den Berg. Zijn vader vond werk als mess-bediende bij de Koninklijke Luchtmacht op het vliegveld Ypenburg. De basis van Vanda’s muzikale carrière werd dan ook gevormd door het oprichten van zijn eerste band met jongens uit de buurt, de Starfighters. De naam van de band werd immers ontleend aan de vlakbij gestationeerde Lockheed F-104 Starfighter straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht. De band waarin hij sologitaar speelde bracht in diverse clubhuizen in Rijswijk en Den Haag en op het vliegveld muziek te gehore van onder andere The Shadows, Buddy Holly, Elvis Presley en Cliff Richard.
Toen zijn ouders in 1963 naar Australië emigreerden, nam hij de artiestennaam Harry Vanda aan en richtte hij met andere met hun ouders geëmigreerde jongens, Dick Diamonde and English-born Stevie Wright, in 1964 The Easybeats op. Hij schreef samen met medebandlid George Young de wereldwijde hit Friday on My Mind. In 1968 kwam de laatste single uit: Good Times. In 1969 viel de groep uiteen.
Samen met George Young trad hij in de studio op als sessiemuzikant. In 1977 gingen ze allebei samenwerken met John Paul Young, waaruit drie hits ontsproten: Standing in the rain, Lost in your love en Love is in the air. Bij het uitbrengen van Hey St.Peter noemde het duo Vanda & Young zich Flash & The Pan, onder welke naam ze verder gingen. De twee namen ook de hardrockgroep AC/DC (met twee jongere broers van Young) onder hun hoede. Toen deze groep op eigen benen kon staan, werd het tijd om te stoppen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.