“We kunnen een ideologie niet slechts bestrijden met luchtaanvallen en drones of zelfs grondtroepen. We moeten haar bestrijden met ideeën, betere ideeën, positieve ideeën.” (Ayaan Hirsi Ali, Ketters)

De ondertitel van dit boek luidt: Pleidooi voor een hervorming van de islam. Het is een vertaling uit het Engels. Ayaan Hirsi Ali groeide zelf op als moslim (ze werd geboren in Somalië) en kwam later in Nederland terecht (om te ontsnappen aan een gearrangeerd huwelijk) waar ze studeerde en in de politiek terecht kwam. Hirsi Ali is erg bekend om haar islamkritische standpunten, met name ook vanuit het oogpunt van vrouwenrechten. Ook in dit boek spaart ze de kritiek op de islam niet. Aanleiding tot het schrijven hiervan lijken vooral de Arabische lente en de veelvuldige moslimterreur van de laatste jaren. Hirsi Ali neemt hier het standpunt in dat de moslimterreur wel degelijk te maken heeft met de islam, met name ook met de koran en met fundamentele kenmerken van deze godsdienst. Ze stelt dat de beweringen dat islam een godsdienst van de vrede is en dat jihad niets met de islam te maken heeft naïef zijn. Ze bekritiseert hiermee met name ook talrijke westerse, vaak goedmenende stemmen die opkomen voor moslims omdat ze niet als islamofoob willen beschouwd worden.

In verschillende hoofdstukken behandelt ze de fundamentele kenmerken van dit geloof en toont ze de talrijke problematische kanten aan in tal van voorbeelden. Hirsi Ali heeft zich ook verdiept in islamkritische geschriften van (vaak westerse) geleerden. Ook wijst ze b.v. op de vervolging van christenen in landen met een moslimmeerderheid, een vervolging die vele malen erger is dan de zgn. islamofobe tendensen in het westen. Uiteindelijk kiest ze wel voor een hoopgevend standpunt, met name dat er toch individuen en krachten opstaan die – net als zij – een hervorming van de islam voorstaan. Na de grondige en terechte kritiek op de verstarde islam heeft deze hoop ook iets naïef, naar mijn mening. Maar Hirsi Ali wijst toch een aantal positieve tendensen in deze richting aan. Na lezing van dit boek besef je dat er nog heel wat nodig is om de islam compatibel te maken met de moderniteit zoals zij dat stelt.

Fons Mariën, 09/05/2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.