Het is vandaag ook al dertig jaar geleden dat de Amerikaanse gitaarbouwer Leo Fender is overleden. De man die een revolutie teweegbracht in de gitaarbouw, heeft zelf nooit één van deze instrumenten leren bespelen. (Op bovenstaande foto Leo Fender met enkele van zijn eerste modellen.)

Clarence Leonidas Fender begon in 1932 in Californië als radioreparateur. Hij leverde ook versterkers aan muzikanten. Onder zijn klanten waren steelgitaristen die klaagden over de werking van elektrische opnemers. Fender startte toen zelf met de bouw van deze gitaren en vanaf 1944 experimenteerde hij met de bouw van elektrische gitaren. In 1946 stichtte hij Fender Electric Instruments Co.
De eerste echte elektrische Fender-gitaar was de Esquire uit 1950. Al gauw werd de naam gewijzigd in Broadcaster. Gretsch maakte echter bezwaar tegen deze naam omdat het een reeks drumstellen verkocht onder de naam BroadKaster. Fender wijzigde de naam toen in Telecaster.
In 1951 volgde de Precision Bass, als alternatief voor de contrabas die door Fender spottend hondenhok werd genoemd.
In 1954 volgde de Stratocaster. De Fendergitaren waren de eerste die in massaproductie werden geassembleerd in plaats van ieder afzonderlijk met de hand gemaakt. Uiteraard was dit veel goedkoper, zodat deze gitaren de winkels uit vlogen. Tegelijk werd er daarom door de professionele gitaristen wat op neergekeken. Het duurde tot Buddy Holly (overigens niet zo’n schitterende gitarist) ermee succes oogstte vooraleer de gitaar ook door rockartiesten werd aanvaard.
Ondertussen had Fender in 1955 een infectieziekte opgelopen die hem jaren last bezorgde. Begin jaren zestig dacht hij dat hij niet meer lang te leven had. Hij stopte met werken en besloot zijn fabriek te verkopen. In 1965 werd zijn bedrijf overgenomen door CBS. Oude Fender-instrumenten worden dan ook soms als pre-CBS aangeduid, het gaat in dit geval uiteraard om instrumenten van voor de CBS-overname.
Een arts wist Fender echter van zijn kwaal te verlossen. Hij kreeg een baan als ontwerper-adviseur bij CBS-Fender, maar verliet het bedrijf na korte tijd in 1970 wegens onenigheid over de te volgen koers.
In 1972 richtte hij samen met Forrest White een nieuw bedrijf op. Omdat Fender zijn eigen naam niet meer mocht gebruiken, nu hij die aan CBS had verkocht, werd het nieuwe bedrijf Music Man genoemd.
In 1980 werd ook Music Man verkocht en nu richtte Fender samen met George Fullerton G&L op dat zijn nieuwe ontwerpen produceerde. De naam stond voor “George & Leo”. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.