It’s already ten years since Johnny Pearson passed away.

Johnny Pearson was pianist in the group Sounds Orchestral, who had a number 5 hit in the UK Singles Chart in early 1965 with “Cast Your Fate To The Wind”. The following year in 1966, late in Top of The Pops’s Season 3, Johnny Pearson became leader of the Top Of The Pops Orchestra. This would be a position he would fill for the next fifteen years. In this capacity he also produced a number of albums with “anonymous” versions of the current hits. Rumour has it that people such as Elton John or Rod Stewart (being “anonymous” themselves in that period) have collaborated on these albums.
Pearson left Top Of The Pops in late 1981. Meanwhile, as leader of the Johnny Pearson Orchestra, he had reached number 8 in the UK chart in early 1972 with “Sleepy Shores”, theme from the TV series Owen MD. In the United States, Pearson’s best known composition is “Heavy Action”, originally used as the theme to the cult BBC sports show Superstars.
Pearson is also known to have composed under the pseudonym ‘Oscar Brandenburg’, a name he shared with Neil Richardson and Alan Moorhouse.
Johnny Pearson was ook één van de meest aangezochte Britse componisten voor TV-feuilletons. Nochtans is hij geen echte schrijver van filmmuziek zoals Ennio Morricone, Maurice Jarre of onze eigen Frédéric Devreese. Johnny Pearson maakt namelijk gewoon stemmige muziek en naderhand zoekt de producer daaruit de geschikte melodietjes bij de beelden. Helemaal iets anders dus dan de gemonteerde filmmuziek, waardoor Ennio Morricone meer verdienste heeft aan spaghetti-westerns dan regisseur Sergio Leone zelf. (*)
Zo werden “Piano Parchment”, “First Love” en “Misty Sunset” geselecteerd voor “All creatures great and small”. “Parchment” werd zelfs de title tune, zodat de titel veranderd werd in die van het feuilleton.
Maar dat alles weegt niet op tegen “Sleepy shores”, dat hier gelukkig ook nog eens op staat. “Sil de Strandjutter” daarentegen is niet vertegenwoordigd omdat het een Engelse elpee is.
Buiten elf Pearson-composities staat op deze elpee ook nog “Love Story” van Francis Lai.

Jan Segers

(*) Op dezelfde manier als Pearson – om nog eens een Belgisch voorbeeld te geven – heeft Toots Thielemans de grandioze muziek voor “Turks Fruit” geschreven. Twee jaar na het uitbrengen had hij de film zelfs nog niet eens gezien!

Referenties
Jan Segers, Filmmuziek, toneelmuziek, minimale muziek, De Voorpost, 16 maart 1979
Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.