Kafka Tamura loopt op zijn vijftiende verjaardag weg van huis, concreet is dat van zijn vader weg. Zijn moeder verliet het gezin samen met zijn zus toen Kafka vier jaar oud was. Kafka’s vader viel hem lastig met de (oud-Griekse) voorspelling dat hij zijn vader zou vermoorden en met zijn moeder en zus zou slapen. Kafka zoekt zijn toevlucht op een zuidelijker eiland van Japan. Ondertussen is er in Tokio ook de oude man Nakata, die kan praten met katten. Op een avond vermoordt hij een man (die zich Johnnie Walker noemt en zich kleedt zoals de figuur op de whiskeyfles) in diens huis in zeer vreemde omstandigheden. De politie gelooft hem niet en op zijn beurt vlucht hij naar hetzelfde zuidelijk eiland. Daar heeft Kafka zijn intrek kunnen nemen in de Komura-bibliotheek, gerund door mevrouw Saeki en haar assistent Oshima. Kafka wordt verliefd op deze vrouw, die in haar jeugd een plaatje heeft opgenomen dat Kafka op het strand heet… Via de pers vernemen ze dat ondertussen Kafka’s vader in Tokio vermoord is. De politie zoekt ondertussen zowel Kafka als de oude Nakata, die een bijzondere opdracht heeft met een mysterieuze sluitsteen.

Het boek Kafka op het strand van Haruki Murakami begint erg normaal en geloofwaardig maar wordt steeds vreemder door de vele surrealistische of magische elementen: Nakata die met katten spreekt en het vissen kan doen regenen, het optreden van de vijftienjarige Saeki als spook, een magische sluitsteen, een dorp midden in een labyrintisch woud…

Magische zaken zijn normaal mijn ding niet, zo houd ik niet van fantasylectuur. Maar in dit boek blijf je doorlezen omdat je hoopt achter de betekenis te komen en omdat het verhaal nu eenmaal goed geschreven is. Sommige zaken zijn wellicht symbolisch (zoals het woud), aan andere kan ik uiteindelijk geen knoop vastbinden. Toch boeien de thema’s van dit boek (tijd, herinneringen, liefde en vriendschap, familierelaties). Bovendien toont Murakami ook zijn erudiete kanten met verwijzingen naar (populaire) cultuur, Griekse mythologie, filosofie e.d. Een rijk boek dat misschien een tweede lectuur vergt om helemaal te begrijpen.

Fons Mariën, 10/08/2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.